четвер, 7 грудня 2023 р.

Катерина Білокур

 

«Доля випробовує тих, хто надумав дійти якоїсь великої мети... Але сильних духом не злякає ніщо. Вони... уперто, сміливо... ідуть до наміченого - крок за кроком все вперед і вперед... І тоді доля нагороджує їх сторицею та відкриває перед ними всі таємниці дійсно прекрасного і ніким не перевершеного мистецтва».

Ці слова сказані надзвичайною, талановитою, силодухою жінкою, українкою, художницею Катериною Білокур.

Її картинами захоплювався Пабло Пікассо. Хоча не сприймав наївний живопис, а от самобутній стиль нашої художниці йому дуже припав до душі. Відомий митець побачив картини Катерини Білокур на виставці у Парижі. Там експонувалися три роботи нашої знаної українки - «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле». Опісля побаченого сказав:

«Якби у нас була художниця такого рівня, ми б змусили весь світ говорити про неї».

Життя Катерини Білокур, мов терен. Безжально, пройшовся тендітною жіночою шкірою. Залишивши свої сліди. Та вона не зламалася, загартувалася життям й випробуваннями, що випали на шляху.

Народилася Катерина Білокур 7 грудня 1900 року у селі Богданівка. Удень, коли за Юліанським календарем, вшановують Святу Великомученицю Катерину. Тому і назвали художницю Катерина.

Читати навчилася рано, але саме за таке вміння майбутню мисткиню не віддали до школи. Батьки вирішили, що опанує науку сама. І вже коли пізніше хотіла вивчати різні техніки у мистецтві та вдосконалювати свою майстерність, не могла вступити до вишу. Адже не мала початкової освіти.

Вона виписувала квіти. Кохалася серед їхнього цвіту навіть робила власноруч фарби. Наносила зображення на полотно, стирала його, а потім створювала інше. Сама робила пензлі з котячої шесті. Бо не мала грошей на матеріали. Хоча родина була заможною. Та батьки не дозволяли займатися мистецтвом. Попри те, Катерина вдень допомагала родині по господарству, а у вільні хвилини писала картини.

«Украла у матері кусочок білого полотна та взяла вуглину... І я намалюю з одного боку полотнини що-небудь, надивлюсь намилуюсь, переверну на другий бік - там те саме. А тоді виперу той кусочок полотна і знов малюю».

Квіти й мистецтво, то любов Катерини Білокур на усе життя. І щоб творити квіткову красу цій неймовірній жінці довелося вибороти свій дар. Ціною свого здоров'я. Пережити нерозуміння та цькування родини й відмовитися від взаємин. Адже ніхто з претендентів на спільне життя не підтримував сильного пориву Катерини Білокур до квітів та мистецтва. Так, всупереч обставинам викарбувався діамант, щедро обдарований Богом.

Одного разу усе змінилося. У подруги з'явилося радіо. Усе село збіглося послухати. Запросили й Катерину. У приймачі вона почула жіночий голос, який торкнувся душі. Лунала пісня «Чи я в лузі не калина була». Вона дізналася, що співає Оксана Петрусенко. Тієї миті у голові визрів задум написати листа тій жінці. Так і зробила й вклала свою картину «Калину». Відтоді життя Катерини Білокур змінилося. Той лист розчулив, а картина сподобалася.

Нарешті мрії Катерини здійснювалися.

З'явилися перші замовлення на картини. Згодом отримала орден «Знак Пошани», пізніше звання «Заслуженого діяча мистецтв України», згодом «Народного художника України».

Земний шлях Катерини Білокур закінчився у 1961 році.

Такий непростий та водночас цікавий шлях пройшла дівчинка з села Богданівка, яка так любила випестовувати на полотні квіти.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар