середу, 9 серпня 2023 р.

Пантелеймон - Цілитель

  


Картина українського художника Олександра Охапкіна

    Думала лонгріду не буде, а вийшов лонгрід. Цей текст можна назвати справжнім дивом. Інколи підказки про кого написати приходять несподіваним способом. Особливо, коли просять самі - Святі.

    У день пам'яті Пантелеймона Цілителя. хотілося написати саме про Нього. Тому полізлося на полиці із сакральним живописом в надії знайти Лик Святого. Прогортала 5 книжок. Та ікони із зображенням Цілителя не знайшла. До пошуків долучилася колега. І ось в один момент підказала взяти певну книгу.

    Щоб її дістати знадобилася драбина. Тож за кілька хвилин, проробивши усі необхідні дії уже тримала книгу в руках. Подив був величезний. Адже відкривши на довільній сторінці одразу натрапила на зображення Пантелеймона. Уявіть, серед 494-х сторінок побачити потрібну. Справжнє диво! А поруч із зображенням Святого, опис храму "Живоносне Джерело". Його відродив з руїн особливий для мене священник Валерій Семанцо. Впродовж 20 років відновлював. На жаль, за життя, особисто з ним не вдалося познайомитись. Та з розповідей близьких серцю людей і завдяки світлинам вдалося його пізнати та відчути допомогу у різних життєвих ситуаціях.

Так, почалося наше перше знайомство з книгою "Таємниці монастирів". Саме у ній знайшлася світлина ікони Пантелеймона Цілителя. Щоб видати її журналісти 2 роки збирали інформацію. Стежили за життям братії у різних монастирях. Пізнавали їхні таємниці. Аби й нам їх трішки прочинити. А зараз продовжу розповідь про Пантелеймона Цілителя.

    Поговоримо про Святого, яким він був. Як пройшов Його життєвий шлях. Чим Святий особливий.

    Народився Пантелеймон Цілитель у 280 році у Нікодимії. Його тато був язичником, а мама християнкою. Та мама рано відійшла у засвіти. І батько віддав його у язичницьку школу, а потім направив до лікаря Єфросина опановувати лікарську справу. Однак Господь приготував для Нього інший шлях. Цілительство молитвою. Пізнати християнство йому допоміг Єрмолай. І коли Пантелеймон своєю молитвою воскресив дитину, яку вкусила змія. Повірив у Ісуса Христа.

    Відтоді Пантелеймон лікував людей. Та це не усім подобалось. Тож на Нього донесли імператору Максиміліану. І він вигадав випробування. Наказав зцілити тяжко хворого, одночасно язичнику й Пантелеймону. Ніби тоді й стане зрозуміло чия віра правдива. Саме молитвою Пантелеймона чоловік одужав. Це розлютило імператора. Тож він вигадував усе нові й нові випробування. Та щоразу Господь рятував Пантелеймона. Але однієї миті покликав у Царство Небесне. Святому відтяли голову. Та замість крові потекло, молоко, і олива дала плоди. Відтоді щира молитва до Святого допомагає зцілитись усім, хто чистим серцем Його покличе.

    Святий покровитель воїнів. Ще є почесна нагорода на честь Пантелеймона Цілителя - медаль "За лікарське мистецтво." Її отримують видатні медики.

   Його мощі зараз зберігаються у Пантелеймонівському монастирі на Афоні.

    Зі Святом усіх! Святий Цілителю Пантелеймоне, моли Бога за нас!



Протоієрей Валерій Семанцо, який відродив Храм Живоносного Джерела на Південній Борщагівці у Києві.




Фото фрагменту з книги " Таємниці монастирів".



Немає коментарів:

Дописати коментар