пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Історія Успіху Волта Діснея

Волт Дісней – видатний американський художник-мультиплікатор, режисер, актор, сценарист і продюсер, засновник цілої серії повнометражних мультфільмів. Батько Міккі Мауса, кролика Освальда, Дональда Дака і ще більше 200 персонажів, яких люблять всі діти світу. Він удостоївся 29 премій «Оскар» і вищої цивільної урядової нагороди США – Медалі свободи». Засновник компанії «Walt Disney Productions» і творець першого у світі величезного розважального дитячого парку «Діснейленд»

Біографія Волтера Діснея почалася в далекому 1901 році 5 грудня, коли в родині теслі та вчительки народився четвертий з п’яти дітей – Волтер Еліас. Батько Волта Еліас Дісней мав ірландсько-канадські коріння, а мати Флора – германо-американські.

Він відрізнявся веселим характером, тому сусіди і просто знайомі його дуже любили. Один із сусідів, літній ветеран, доктор Шервуд, заплатив Волту 25 центів за те, що хлопчик намалював на клаптику паперу його коня. Пізніше Дісней вважав, що саме вдалий портрет кобили доктора Шервуда і наштовхнув його на думку стати художником.

Волт з дитинства проявив інтерес до малювання, а свої перші комікси почав продавати вже в сім років. Юний Волт брав участь у створенні шкільної газети як художник і фотограф, а вечорами відвідував академію витончених мистецтв. Потім пройшов курс газетних карикатуристів, де вчили нестандартному мисленню, забавним порушенням звичної логіки і лаконічній манері.

Коли Волту виповнилося вісім років, батько став навантажувати його роботою. Хлопчик розносив листи і рекламу батьківської фірми: в будь-яку погоду, в дощ, сніг, рано вранці або пізно вночі, Волт біг по вулицях у своїх стоптаних черевиках, поспішаючи доставити пошту вчасно. Всі гроші, зароблені Волтом, батько відбирав. Але хлопчик не нарікав: він просто брав роботи в два рази більше, ніж того вимагав батько, в таємниці від свого суворого «шефа», і залишав собі на кишенькові витрати все, зароблене понад норми.

Вирішивши переїхати в Канзас Сіті, – як багато бідних сімей, мігрували по Америці в пошуках заробітку. Цей переїзд зіграв значну роль в житті Волта. У Канзас Сіті був гігантський багатий особняк, ховався за високою огорожею і оточений пишним садом. Волт багато разів намагався проникнути на територію володіння, і всі його спроби закінчувалися невдачами. Тоді він поклявся, що, коли виросте, обов’язково побудує величезний будинок з розвагами для дітей, з величезним садом для ігор. Так, мабуть, зародилася мрія, через цілих сорок років здійснилася в «Діснейленді».

Восени 1918 року юнак спробував завербуватися на військову службу. Однак Волту відмовили через малоліття, тому він пішов добровольцем в Червоний Хрест, і був відправлений за океан, де провів цілий рік, працюючи водієм на машині швидкої допомоги. Ця машина стала місцевою визначною пам’яткою, оскільки всю її Волт розмалював кумедними малюнками.

По поверненню Діснею вдалося вступити в чиказький Інститут Мистецтв, де він виявив, що його справжні таланти знаходяться в області осмислення і координування проектів.

Нарешті він її закінчує. І відразу перед художником Діснеєм постало досить-таки складне питання: а куди ж піти працювати? Спочатку влаштувався в одну з ресторанних фірм, якій були потрібні веселі рекламні малюнки. Зацікавившись мультиплікацією, Волт Дісней вирішує покинути свій рідний штат Канзас, і в серпні 1923 року, не маючи нічого, окрім декількох малюнків, одного готового анімаційно-ігрового фільму і 40 доларів у кишені, відправляється в Голлівуд.

Ідея створювати мультики стала для нього нав’язливою. «Я переходив з однієї студії в іншу, там я відвідував усі кабінети поспіль, від відділу кадрів і до знімального майданчика. Єдиною роботою, яку мені вдалося отримати, була роль статиста. Я повинен був проїхати на коні кілька метрів – в натовпі інших статистів. Проте йшов сильний дощ, зйомки перенесли на інший день, а потім нашу сцену просто викинули із сценарію. Це був кінець моєї акторської кар’єри», – пише Дісней у своїх спогадах.

Зневірившись отримати роботу в Голлівуді, Волт бере в оренду гараж свого дядечка Роберта. У гаражі він розміщує необхідне обладнання, куплене на гроші, взяті в борг у брата Роя, – фарби, пензлики, прожектори, – все для виробництва мультфільмів. Рой стає компаньйоном Волта, вони створюють студію мультфільмів, яку називають «Дісней Бразерз студіо» («Disney Brothers Cartoon Studio»).

Сын бедного "фермера" изменил мир в своем ГАРАЖЕ | История Уолт Диснея | История "Disney"...

 [Електронний ресурс] : [документальний фільм] // You Tube. – Дата публікації: 11.03.2011. – Мультимедійні дані (24 хв. 16 сек). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=NRq4v-S2q50, вільний (дата перегляду: 30.11.2021). – Назва з екрана.

Волт подумував про одруження. У студію влаштувалася на підсобну роботу чудова дівчина, Лілліан Баундс. Вона займалася, в основному, заливкою фарб, – тобто розфарбовувала персонажів, створених Волтом. Йому не треба було особливо доглядати за Лілліан – вона відразу ж закохалася у свого «боса», і коли той бував «на мілині», з легкістю відмовлялася від чесно зароблених 15 доларів в тиждень – на благо студії.

 Ідею першого мультфільму Волт почерпнув, зацікавившись мультиплікаційними картинами Макса Флейшера. Тобто – мультиплікаційний герой потрапляє в реальний світ. Але Дісней не став копіювати новаторське рішення Флейшера. Він зробив все трохи по-іншому – він ввів реального героя в мультиплікаційний світ, що, насправді, набагато складніше. Волт любив з дитинства книжку «Аліса в країні чудес», тому і вирішив поставити мультфільм за участю цього персонажа – маленької дівчинки Аліси.

 Робота над цим мультфільмом вимагала непосильної напруги. Волт уже був не в змозі не спати ночами довгий час, тому найняв двох художників-початківців. Це були два товариша, Рудольф Айзинг і Х’ю Харман, майбутні автори мультиплікаційних серій «Пригоди Боско», «Ведмідь Барні» і «Радісні гармонії». Дісней пояснив двом хлопцям свої вимоги до мультиплікаційного фільму, і, нарешті, робота закипіла по-справжньому.

 Отримавши невеликі гроші за цей мультфільм, Волт і Рой вирішили змінити назву студії. 16 жовтня 1923 року Дісней підписав контракт з Маргарет Уінклер – дистриб’ютором з Нью-Йорка. Ця дата і вважається днем заснування нинішньої Walt Disney Company.

 Студія випускала фільми про Алісу чотири роки, а потім Волт вирішив переключитися на виробництво повністю анімованих мультфільмів. Зіркою нової серії став кумедний кролик по імені Освальд, придуманий і намальований Волтом Діснеєм. Всього за рік студія випустила 26 серій.

 

Початок ери Міккі-Мауса

Як придумати нову зірку для своїх мультфільмів?. Так на світ з’явилось знамените мишеня Міккі-Маус

Однак два перших мультика з участю Міккі-Мауса студія продати не змогла: вони були німими, а в кінотеатри вже прийшов звук. Мультфільми створювалися швидко для студій того часу, до того ж, не можна забувати, що студія Діснея була частково кустарною. Як тільки в 1927 році з’явилося звукове кіно, Волт тут же перейняв досвід своїх колег-кінематографістів і почав озвучувати мультики. Третій фільм серії (вже зі звуком) вийшов 18 листопада 1928 року на екрани, і цей день став початком ери Міккі-Мауса.

Паралельно Волт Дісней запустив у виробництво нову серію – «Дурні симфонії». Ця серія стала для художників Діснея чимось на зразок тренувального майданчика, на якій вони відпрацьовували нові техніки мультиплікації перед використанням їх у більш масштабних проектах. Тим не менш саме мультик з цієї серії завоював в 1932 році для студії першого Оскара, як кращий мальований фільм. З цього моменту аж до кінця передвоєнного десятиліття мультики від «Disney» отримували по Оскару кожен рік.

Після цього портрети Міккі-Мауса та інших діснеївських героїв стали з’являтися буквально всюди: на тарілках і зубних щітках, рушниках і шкільних зошитах, обгортках від цукерок та шпалерах для дитячих кімнат. У 1930 року вийшла перша серія коміксів про Міккі-Мауса. Все це приносило хороші гроші, а головне, сприяло розкручуванню героїв мультфільмів і в результаті призвело до того, що багато з них перетворилися на національні легенди Америки.

В 1933 року народжується на світ донька Волта і Лілліан – Дайана.

В тому ж 1933 року Дісней випустив свій перший кольоровий мультик «Три порося», пісня «Нам не страшний сірий вовк» стала національним хітом.

Між тим, студія зростає. Знімається ще кілька мультфільмів. Міккі-Маус завойовує серця мільйонів – і не лише американців, а й європейців. Знімаються «Веселі мелодії», на екранах з’являються крякающий Дональд Дак, підвиваючий пес Плуто і тупоумний Гуфі, намагається зачерпнути воду зі ставка в друшляк. Дісней укладає договір з «Коламбія Пікчерз», потім з «Юнайтед Артистс».

У 1934 року Волт оголосив своїм співробітникам, що має намір зняти повнометражний мультиплікаційний фільм Білосніжка і сім гномів. До цієї ідеї поставилися скептично: мало хто вірив, що картина, в якій не буде живих акторів, зможе зацікавити глядачів так само, як велике кіно. Однак поступово задум Діснея перестав здаватися фантастичним, і робота закипіла.

Зняті під час другої світової війна Піноккіо, Фантазія, Думбо і Бембі, які мали всі шанси повторити успіх Білосніжки, не принесли Діснею очікуваних прибутків. Під час війни студії довелося зосередитися в основному на зйомці пропагандистських та навчальних фільмів для військових на замовлення держдепартаменту США, але все погане колись закінчується. До початку 50-х років «Disney Company» зуміла повернути зарубіжні ринки, які були забрані війною, знову стали знімати повнометражні фільми, в тому числі і за участю живих акторів.

У 1954 року «Disney Company» почала випускати і телепрограми, ставши одним з лідерів спочатку чорно-білого, а потім і кольорового телебачення в США. Першим телевізійним хітом від Діснея став серіал «Діснейленд», який протримався на екранах Америки 29 років, транслювався виключно у прайм-тайм. Роком пізніше відбувся дебют знаменитої передачі «Клуб Міккі-Мауса», в якій зробили свої перші кроки майбутні зірки американського шоу-бізнесу.

 

Діснейленд – країна мрії для дітей будь-якого віку

Однак поступово таланту Волта Діснея стало тісно в рамках кіно – і телебізнесу. Нове поле для діяльності йому підказав його досвід батька. Гуляючи з дочками, Волт нерідко ходив у зоопарках, на карнавали та інші розважальні заходи. Поки діти каталися на каруселях, батько терпляче сидів на лавочці і чекав, коли доньки натішаться. Під час цих посиденьок він і прийшов до висновку, що Америці дуже не вистачає місця, де було б цікаво проводити час і дорослим, і дітям. І тоді Дісней вирішив створити таке місце сам.

Влог: День в Диснейленде в Лос Анджелесе!

[Електронний ресурс] : [документальний фільм] // You Tube. – Дата публікації: 19.04.2010. – Мультимедійні дані (10 хв. 24 сек). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=7wH43KfZkSE, вільний (дата перегляду: 29.11.2021). – Назва з екрана.

Перший «Діснейленд» відкрився 17 липня 1955 року в місті Анахаймі (Каліфорнія), на півдні від Лос-Анджелеса.. На його будівництво було витрачено $17 млн, але дуже скоро всі вкладення окупилися в десятикратному розмірі. За перші 25 років існування парк відвідали понад 200 млн осіб. У 1983 році свій «Діснейленд» з’явився в Токіо, а в 1992 – у Парижі.

На відкриття парку приїхали 28 тис. осіб. І ще дев’яносто мільйонів телеглядачів змогли в прямому ефірі побачити це грандіозне свято. Церемонію відкриття першого «Діснейленду» по телебаченню вів актор Рональд Рейган. Це був абсолютно оригінальний і ні на що не схожий парк, закладений у чотирьох основних принципах.

 

Загальна ідея – відновити чарівне царство мультфільмів Уолта Діснея.

Додати до цього різноманітні і нові технічні трюки, які створювали б у відвідувачів враження, що вони, наприклад, пливуть через джунглі, або бачать перед собою примар, або сидять у підводному човні на дні моря.

Розважальний парк повинен був стати місцем відпочинку для всієї родини, причому особлива увага приділялася тут безпеці, ввічливості і чистоті.

«Всім, хто прийшов в це щасливе місце – Ласкаво просимо! «Діснейленд» – це ваша країна. Тут воскресають прекрасні спогади старих, і тут молоді можуть вдихнути виклик і обіцянки майбутнього. «Діснейленд» присвячується ідеалам, мріям і реальним подіям, які створили Америку… з надією, що вона стане джерелом радості й натхнення для всього світу!» Волтер Дісней, 17 липня, 1955р.

Наступним серйозним проектом Діснея став Каліфорнійський Інститут Мистецтв, який був заснований у 1961 року, недалеко від Лос-Анджелеса. Тут вивчалися музика, живопис, театр, скульптура, кінематографія, мода.

У 1963 року Дісней приступив до здійснення ще більш амбітної ідеї – так званого проекту Х. Будівництво нового парку, отримав назву The Walt Disney World. Він відкрився в жовтні 1971 року.

Волт Дісней помер 15 грудня 1966 року від раку легенів, залишивши невтіленими ідеї, ні багато ні мало, «місто майбутнього» та «університету для творчої молоді» – імені Волта Діснея. Його місце зайняв брат Рой, який керував Walt Disney Company до 1971 року. Після його смерті компанію очолили три людини – Кард Уокер, Донн Тэйтум і Рон Міллер, яких брати Діснеї заздалегідь почали готувати до керівництва. Волт Дісней залишив своїм наступникам безліч проектів та ідей, які він не встиг реалізувати сам. Їх поступове здійснення дозволило компанії ще два десятиліття без особливих проблем утримувати завойоване за життя засновника провідне місце у світовій індустрії розваг.

 

Історія успіху

История успеха Уолта Диснея [Walt Disney Success Story]

 [Електронний ресурс] : [документальний фільм] // You Tube. – Дата публікації: 19.04.2019. – Мультимедійні дані (05 хв. 46 сек). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=IwBvIyUasuA, вільний (дата перегляду: 30.11.2021). – Назва з екрана.

1. Надайте кожному члену вашої організації можливість мріяти і творчо розвиватися, щоб здійснювати свої мрії.

2. Ставтеся до своїх клієнтів, як до гостей. 

3. Твердо дотримуйтеся своїх переконань і принципів.

4. Підтримуйте своїх співробітників.

5. Вибудовуйте довготривалі відносини з ключовими постачальниками і партнерами.

6. Використовуйте техніку розкадровки (story-boarding) для вирішення проблем планування та комунікацій.

7. Інтенсивні постійні тренінги зміцнюють корпоративну культуру.

8. Приділяйте увагу деталям.

9. Майте сміливість приймати прораховані ризики, для того щоб домогтися здійснення нових ідей.

10. Поєднуйте довгострокове бачення з короткостроковим виконанням.

Волт Дісней – легенда і національний герой Америки. Він ніс радість і щастя людям, його мова зрозуміла всім народам світу.

 

Література у відділі культури та мистецтва

 

Великие кинозвезды XX века. – Москва : Мартин, 2001. – 495 с. : ил.

Легенди і правда про Уолта Діснея : бесіда з учнями // Розкажіть онуку. – 2009. – № 1- 2. – С.54–55.

Лісовський А. М. Вивчення зарубіжної літератури у 5-6 класах : метод. посібник для вчителів / А. М. Лісовський, С. О. Пультер, С. І. Сафарян ; за ред. А. М. Лісовського. – Київ : Вежа, 1997. – 144 с.

Сердюк М. Волт Дісней / М. Сердюк. – Київ : ІРІО, 2020. – 112 с. : іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

 

Марія Сердюк: Волт Дісней

Книга «Волт Дісней» – це історія про дитячі мрії, що здійснюються. Дісней створив кумедного Міккі Мауса, й разом з ним цілий дивовижний світ, сповнений пригод! Біографія Волта Діснея щаслива та повчальна водночас, захоплює з перших рядків, мотивує бути сміливими та вірити у власну справу.

Немає коментарів:

Дописати коментар