понеділок, 5 липня 2021 р.

Калейдоскоп новинок літератури від Українського інституту книги

Томас І.

Фріда Кало / І. Томас ; проіл. М. Мадріз ; з англ. пер. Т. Т. Щадило. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. - 63 с. : іл. - (Маленькі історії Великих людей).

Чому Фріду Кало вважають іконою стилю? Після нещасного випадку Фріда багато років була прикутою до ліжка, постійно хворіла та відчувала страшенний біль. Але вона занадто любила життя, щоб зневіритися чи здатися. Фріда Кало дивувала своєю яскравою зовнішністю, сміливими поглядами, вирізнялася стилем, захоплювалася фотографією та малювала дивовижні картини. «Щаслива, бо жива і можу малювати», – раз за разом повторювала талановита і свободолюбива мексиканська художниця Фріда Кало, яку люблять і наслідують у цілому світі до нині.


Прибєга Л.

Дерев’яні церкви України / Л. Прибєга. - Київ : Мистецтво, 2020. - 192 с. : іл.

Видання присвячене унікальному явищу народної культури України – архітектурній творчості у будівництві дерев’яних церков. У стислій і доступній формі автор розкриває типологічні, конструктивно-технічні та мистецькі особливості традиційних дерев’яних храмів, висвітлює їх духовний зміст. На конкретних пам’ятках, що збереглися до наших днів, продемонстровано різнобарв’я творчих здобутків будівничих у зведенні храмових споруд в різних регіонах України. Кожна представлена у виданні пам’ятка супроводжується коротким історичним нарисом та архітектурно-мистецькою характеристикою. Оцінюючи значущість традиційних дерев’яних церков в історії української культури, автор звертає увагу сучасників на потребу в належній охороні та реставрації реліктових споруд, збереження їх для майбутніх поколінь як об’єктів пізнання минувшини й підґрунтя розвитку національної культури.



Історія традиційних українських прикрас = History of traditional ukrainian adornments / [Врочинська Г. В., Стельмащук Г. Г.]. - Київ : Балтія-Друк, 2020. - 180 с. : іл.

Відомі етнографи зі Львова, академік НАН України Галина Стельмащук і старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України Ганна Врочинська, розповідають про те, як з розвитком технологій розвивались і змінювались принципи виготовлення традиційних прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний культурний код нації. Цікаво, що прикрасами користувались не тільки переважно жінки, але й для чоловіків здавна існували власні традиції і системи визначених символів для позначення за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї тощо їхнього місця і становища в суспільстві.


Коляда І.

Казимир Малевич / І. Коляда. - Харків : Фоліо, 2018. - 121 с. - (Знамениті українці).

Відомий художник і теоретик живопису, по праву і за походженням – художник української землі, приналежністю до якої він пишався, і саме від неї взяв увесь свій талант і самобутність. Один із лідерів авангардистської течії початку ХХ століття, засновник і гуру супрематизму, він був співзвучний часові, своїми роботами кидаючи виклик старому, замість віджилого пропонуючи нове, комбінуючи сміливу яскравість контрастних фарб і просту геометрію форм свого «абстрактного» бачення навколишнього світу. Феномен Казимира Малевича у тому, що його інтуїтивні мистецькі пошуки та теоретичні узагальнення стали тим всепланетарним пророцтвом, яке визначає інтелектуальні творчі здобутки й наукові відкриття XXI ст...


Коляда І.

Соломія Крушельницька / І. Коляда. - Харків : Фоліо, 2020. - 121 с. - (Знамениті українці).

Соломія Крушельницька (1872–1952 р.) – видатна українка, яка прославилася на весь світ завдяки своєму оперному співу, адже її сопрано справляло гіпнотичний ефект на слухачів. Народившись у селі Білявинці на Тернопільщині, вона вже за п’ять років після початку виступів домоглася загального визнання власного таланту і ще за життя отримала титул найвидатнішої співачки світу, звання вагнерівської примадонни ХХ століття». Співати на одній сцені з уродженкою маленького українського села вважали за велику честь імениті тогочасні виконавці. І хоча талановита українка володіла вісьмома мовами, багато подорожувала, але українські пісні завжди виконувала в оригіналі й ніколи не забувала про Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар