середу, 19 травня 2021 р.

Українська вишивка, колорит книг у відділі культури та мистецтва


Кисіль Г.

Українська вишивка : рушники, сорочки, орнаментал.-декор. та темат. композиції, шрифти / Г. Кисіль. - Гадяч : Гадяч, 2016. - 208 с. : іл.

Автор альбому Григорій Кисіль, викладач Гадяцького училища культури ім. І.П. Котляревського, представляє вишиті хрестиком українські орнаменти, шрифти, тематичні композиції.

Рік за роком у кожну вільну годину, а ще частіше у нічний час, він сідає за робочий стіл, щоб зайнятися найулюбленішою справою - створенням художніх розробок для вишивання. Робота ювелірна. Вона не приносить грошей (швидше навпаки). Вона приносить творче задоволення. І ось назбиралося робіт так багато, що вистачить на три-чотири тематичні альбоми: орнаменти, ікони, релігійні композиції, портрети видатних людей України.

 

Чумарна М. І.

Вишивання долі : символіка і техніка шитва / М. І. Чумарна. - Львів : Апріорі, 2015. - 88 с. : іл.

Вишивання долі  це розвідка про потаємні коди української  орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в  потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту  Марією Чумарною у книзі Код української вишивки . Вона в новому ракурсі  розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров'я власного тіла,  благополуччя сім'ї і роду через повернення до джерел духовного знання  наших предків. Особливістю нової книжки є те, що вона наближена до  потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої  вишивки, хто шукає нових старих ідей у створенні власного одягу.

 

Марусик Н.

Буковинське вишиття і ткацтво. Знаки-символи : [кн.-альбом] / Н. Марусик. - Київ ; Чернівці : Майстер книг, 2011. - 80 с. : іл.

Це видання є спробою автора привернути увагу майстрів, дослідників та шанувальників народного мистецтва до глибокої символічної мови орнаментів, які передавалися від покоління до покоління нашими предками.

Книга багато ілюстрована фрагментами зразків буковинської вишивки і ткацтва кінця XIX - XX століть. Видання стане у нагоді сучасним майстрам для відродження символічності та обереговості їхніх творів.

 

Чумарна М.

Тайнопис вишивки / М. Чумарна. - 3-є вид., допов. - Львів : Апріорі, 2018. - 96 с.

Книга, в якій автор розмірковує про взаємодію людини з долею через свідоме входження у потік божественних енергій, що творять опікунче коло над земним життям людини.

Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка / [голов. ред. С. С. Скляр]. - Харків : Кн. клуб "Клуб сімейн. дозвілля", 2016. - 144 с. : іл.

З давніх-давен вишивка на одязі була оберегом, що відводила біду й привертала щастя. Разом із цією книгою кожна майстриня зможе вишити узори на сорочках, рушниках, дитячому одязі. Тут наводяться кольорові схеми та яскраві фотографії традиційних узорів різних регіонів України з поясненнями значення символів. Дізнайтеся, що символізують вишита калина, мак, ружі, листя хмелю, пави, сонце, зірки тощо. Також  знайдете викрійки як сучасного вишитого одягу, так і традиційної вишиванки.

Свйонтек І.

Гуцульські вишивки Карпат. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту : навч. посіб. Альбом 5, кн. 2 : Космацькі вишивки Косівщини «Довбушеві взори» / І. Свйонтек. - Львів : Апріорі, 2016. - 264 с. : іл., табл., фот. - (Серія «Вишивки Карпат»).

Альбом «Гуцульські вишивка Карпат. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту» – 4-й альбом із серії «Вишивки Карпат». У ньому подано низинкові вишивки кінця ХІХ – першої половини ХХ ст., частина яких побутувала впродовж ХХ і на початку ХХІ ст. В альбом входять 86 таблиць та 231 фотоілюстрація. Альбом складається з двох частин – загальної та спеціальної. До загальної частини входить географічна довідка про Гуцульщину, опис вишивок Гуцульщини та фотографії типажів гуцулів першої половини ХХ ст. у традиційному одязі.

Косміна О.

Українське народне вбрання / О. Косміна. - Київ : Балтія-Друк, 2006. - 64 с. : іл. - Текст: укр., рос., англ.

Скільки років людству, стільки і одягу, нехай навіть його історія і починалася з повязки на стегнах. Одяг багато в чому показує побут народу, його історію, що з плином часу відображалося в національних візерунках, деталях і аксесуарах. Український національний костюм дивно красивий і незвичайний, в якому кожна деталь має своє історичне значення. У різних регіонах України костюм міг відрізнятися  досить істотно.

Красива книга «Українське народне вбрання» розповідає про історію національного одягу українців рубежі 19-20 століть різних територіальних областей.

Немає коментарів:

Дописати коментар