понеділок, 22 лютого 2021 р.

Нові надходження у відділ культури та мистецтва від Українського інституту книги

Тримбач С. В.

Кіно народжене Україною : іл. історія : [альбом антол. укр. кіно] / С. В. Тримбач. - Київ : Саміт-книга, 2019. - 384 с. : іл.

Ця книга - не лише про кіностудію імені О. Довженко, вона про все українське кіно. Ювілей кіностудії став приводом оприлюднити матеріали, появи яких давно чекала Україна. Ці матеріали охоплюють період від становлення українського кіно на межі XIX-XX ст. (а починалося воно не в Києві, а в Одесі) до сучасної доби, коли відбувається справжнє відродження і оновлення кінематографу України.

Горбачов Д.

    Лицарі голодного Ренесансу / Д. Горбачов ; упоряд. О. Сінченко. - Київ : ДУХ І ЛІТЕРА, 2020. - 376 с.

Явище «український авангард» вперше прозвучало на Заході у 1973 році на лондонській виставці «Tatlin’s dream». Тоді  вперше були виставлені роботи світового рівня мало відомих авангардистів України Василя Єрмилова й Олександра Богомазова. Це змусило згадати й інших відомих на весь світ майстрів, за походженням, вихованням, самосвідомістю та національними традиціями пов’язаних із Києвом, Харковом, Львовом, Одесою. Окрім зазначених, у книжці один за одним зринають портрети «найвірнішого сина України» Давида Бурлюка; поляка, який мав себе за українця, Казимира Малевича; професора Київського художнього інституту і бандуриста Володимира Татліна; засновниці української школи конструктивістської сценографії Олександри Екстер; митців «Культур-Ліги»; феноменального скульптора Олександра Архипенка.

Доповнена розлогими культурологічними студіями й особистими спогадами автора, книжка покликана представити читачеві цілісну картину витоків і формування українського художнього авангарду. 

Карзан К.

Думай як Леонардо да Вінчі : [для дітей серед. шк. віку] / К. Карзан ; [пер. з італ. Л. М. Михайлова] ; іл. І. Фульгезу. - Харків : Ранок, 2020. - 96 с. : іл.

Леонардо да Вінчі – визнаний геній усіх часів. Він досяг успіху в науці, живописі, музиці і навіть кулінарії! Автори цієї книги дослідили біографію та рукописи Леонардо, щоб з’ясувати: як працював мозок майстра. Їхні спостереження супроводжують корисні поради та цікаві завдання, що допоможуть кожному навчитися думати, як флорентійський геній.

Сердюк М.

Волт Дісней / М. Сердюк. - Київ : ІРІО, 2020. - 112 с. : іл. - (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).

В книзі дуже детально описано дитинство Волта. Для мене навіть несподівано, що такого жорстокого батька він мав. При цьому його життєрадісність нікуди не зникла. Він все одно вірив в дива, не зламався, не залишив свою творчість. Інколи просто неможливо збагнути людську душу. Коли один  покинув свою мрію, інший йде до неї, не слухаючи навіть рідних батьків. І в кінці  отримує своє визнання.

Волт Дісней дуже любив малювати. Він знайшов товариша, який також любив малювати і у всьому підтримував Волта. Так вони і йшли по життю. Ідеї Волта завжди були живі і цікаві. Вкладав в своїх персонажів позитив і прагнув підняти настрій. Це передавалось всім глядачам. Мультики Волта Діснея знає увесь світ. Він легенда, і завоював  це звання своєю працею і талантом.

Б’єрк К.

Ліннея в саду художника : [для мол. та серед. шк. віку] / К. Б’єрк ; [пер. зі швед. Г. Кирпи]. - Харків : Крокус, 2019. - 50 с. : іл.

Героїня книги маленька дівчинка Ліннея разом зі своїм товаришем садівником Блюмквістом вирушає в дивовижну мандрівку – на батьківщину знаменитого Клода Моне. Побувавши в музеї художника, постоять на японському місточку і на власні очі побачать лілеї, що їх він так любив малювати, його сад, будинок. Познайомляться навіть із його правнуком!

Майже тридцятьма мовами світу перекладено цю книжку. Удостоєно Європейської премії за літератури для дітей та юнацтва , Німецької премії в галузі дитячої та юнацької літератури , Премії Прапора і Вимпела (Нідерланди, 1988). 1992 року у Швеції вийшов однойменний мультфільм, який мав неабиякий успіх.

Немає коментарів:

Дописати коментар