середу, 7 квітня 2021 р.

Дегустація новинок літератури у відділ культури та мистецтва від Українського інституту книги

 




Коляда І.

    Квітка Цісик / І. Коляда, Ю. Коляда, П. Юрчишин. - Харків : Фоліо, 2019. - 121 с. - (Знамениті українці).

      Чарівною квіткою України, «легендою за океаном» називають представницю української діаспори Квітку Цісик, незабутній голос якої пронизує до глибин душі, недарма ж бо весь американський шоу-бізнес захоп­лювався її неповторною манерою, адже з нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г’юстон та інші світові зірки. Дивна, багато в чому трагічна доля випала маленькій симпатичній жінці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США: завдав болю ранній розрив із Батьківщиною, який Квітослава гоїла українськими піснями, а невиліковна хвороба привела за собою ранню смерть. Однак мрія усього життя чудової квітки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Далекий голос України досі лунає між нас і продовжує зігрівати серця та душі людей на всій планеті.











Коляда І.

    Микола Лисенко / І. Коляда, Ю. Коляда, С. Вергун. - Харків : Фоліо, 2019. - 125 с. : іл. - (Знамениті українці).

      Видатний піаніст, хоровий диригент, композитор Микола Лисенко (1842—1912) здобув блискучу освіту — закінчив природознавчий факультет Київського  університету, потім захистив кандидатську дисертацію з біології, і йому пророкували блискучу кар'єру вченого. Але він обрав собі інший шлях, пов'язавши своє життя з музикою. Після навчання в Лейпцизькій консерваторії (клас фортепіано) Лисенко став піаністом-віртуозом. Він вчився у Римського-Корсакова в Петербурзькій консерваторії, однак усе своє життя присвятив  пропагуванню саме  української музики.



Бордмен А.

    Ілюстрована історія кіно / А. Бордмен ; з англ пер. К. Міхаліцина. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. - 109 с. : іл.

      Історія кіновиробництва — це, насамперед, історія видатних технічних інновацій та майстерності. Пориньте у цю захопливу книжку з вишуканими ілюстраціями Адама Оллсача Бордмена, і ви дізнаєтеся буквально про все — від того, як змінювалася стилістика костюмів та декорацій, до того, як удосконалювалися будова і функції самої кінокамери.

 

 

Найден О. С.

    Українська народна лялька / О. С. Найден. - [2-ге вид.]. - Київ : Стилос, 2020. - 240 с. : іл.

       У книжці використано здобутки сучасної археології, історії, фольклористики, етнології, культурології, та філософії з метою якомога повнішого розкриття образу української народної ляльки, висвітлення її семантичних прообразів та історичних прототипів, визначення її місця і ролі в українській іграшковій культурі. Ця книга - перше в Україні подібне дослідження.

  

Расіна З.

    Українське народне вбрання / З. Васіна. - Київ : Мистецтво, 2020. - 71 с. : іл.

У книзі в яскравих образах відома українська художниця й дослідниця Зінаїда Васіна відтворила автентику українського вбрання представників всіх верств населення, виявила характерні особливості крою костюмів, їх оздоблення й декорування. Акцентуючи увагу на розмаїтті, красі та практичності одягу, яке увібрало в себе багатотисячолітні тенденції культури пращурів, авторка підкреслює унікальність феномену духовної й матеріальної спадщини на теренах України.

Книга стане для читача, перш  за все для підростаючого покоління, невичерпним джерелом пізнання глибини й краси української культури.


Немає коментарів:

Дописати коментар