пʼятницю, 24 травня 2019 р.


Кублицький В.
    Юнацтву про мистецтво. Кн. 2 / В. Кублицький. - Київ : Мистецтво, 2018. - 56 с. : іл.
У книзі для юнацтва пропонується розповідь про відомі твори світового образотворчого мистецтва. Юний читач зможе вперше познайомитися або ще раз зустрітися із шедеврами майстрів минулого та порине у вічний світ художніх образів.
Книгу адресовано юним шанувальникам прекрасного та, безперечно, стане їх постійним супутником у житті.
Гідель А.
    Коко Шанель / А. Гідель ; [пер. з фр. О. Колесникова]. - Харків : Ранок : Фабула, 2018. - 320 с. - (Серія "Біографія століття").
Один із найбільш відомих арт-критиків Франції — про жінку, яка створила не тільки нечувані моделі одягу, драпіровок, парфумів, прикрас, але й унікальний стиль, що вплинув на кращих дизайнерів XX і XXI століть. Книга Анрі Гіделя відображає солідний фактичний матеріал: інтерв’ю із сучасниками, документи, публікації, втім, це не документальна оповідь, а  роман про Габрієль Шанель, ту саму «Коко», чий вік практично нікому не відомий…
Квінн Б.
    Неймовірні. П’ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію / Б. Квінн ; пер. з англ. Р. Свято ; іл. Л. Конгдон. - Київ : ArtHuss, 2018. - 224 c
Видавництво ArtHuss за участі друкарні huss випустили український переклад книжки відомої мистецтвознавиці Бріджит Квінн «Неймовірні. 15 жінок, які творили мистецтво й історію».  Історично жінки майже не мали місця у великому мистецькому каноні. Зважаючи на поступове зростання ролі фемінізму в сучасній культурі, авторка «Неймовірних» пропонує заповнити ці лакуни. Захопливо, дотепно, а часом і доволі в’їдливо, американська дослідниця історії мистецтва Бріджит Квінн оповідає про життя і творчість 15 неймовірних художниць і мисткинь із різних країн та епох – від XVII століття і дотепер. Це повчальна і вельми цікава книжка, доповнена репродукціями робіт, а також сучасними портретами героїнь розповідей, які створила надзвичайно популярна американська ілюстраторка Ліза Конгдон.  Книжка буде цікавою любителям історії, мистецтва та найширшому колу читачів.

Ґомперц В.
    Що це взагалі таке? : 150 років сучас. мистецтва в одній пілюлі / В. Ґомперц ; пер. з англ.: Л. Белея, І. Зайцева, А. Корягіна. - Київ : Art Huss, 2017. - 528 c.
Іронічний нон-фікшн, який пояснить чому ліжко Трейсі Емін – це мистецтво, а ваше – ні. Через сотні прикладів Ґомперц формує нове бачення та усвідомлення сучасного мистецтва, перетворюючи його на «живу» та «жваву» історію, а не мовчазну музейну колекцію. Вілл Ґомперц — редактор «Бі-бі-сі Мистецтво». Сім років працював директором галереї «Тейт». Серед його зацікавлень особливе місце займає сучасне мистецтво. Ґомперц пише про мистецтво для «Таймс», «Ґардіан» та «Бі-бі-сі». У 2009 році створив популярне комедійне шоу одного актора про сучасне мистецтво на Единбурзькому фестивалі. Нью-йоркський журнал «Кріейтівіті» визнав Ґомперца одним із п’ятдесяти найкращих креативних мислителів.
Гайдабура В.
    Театр, розвіяний по світу : феномен сцени повоєнної укр. діаспори (Німеччина, Австрія, Франція, Сша, Канада, Австралія) / В. Гайдабура ; Нац. Акад. мистецтв України. - Вид. 2-ге, перероб. - Київ : Києво-Могилян. акад., 2015. - 256 с. - Авт. цикл «Українське театральне зарубіжжя».
Автор книжки, член-кореспондент Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства Валерій Михайлович Гайдабура, що відомий своїм монографічним дослідженням про сценічне мистецтво в Україні періоду німецько-фашистської окупації (1941-1944 р.), цього разу першим у вітчизняному театрознавстві звернувся до узагальнення багаторічної практики повоєнного театру української діаспори та його тлумачення як невід’ємної частини комплексної історії національного мистецтва XX століття.
Феномен сцени української повоєнної діаспори автор досліджує у науково-популярній формі; у методології приваблює звернення до персоналістики та психоаналітичних можливостей епістології.
У книзі зібрано матеріали, документи, персоналії, спогади, листування, а також подано авторські рефлексії.

Немає коментарів:

Дописати коментар