понеділок, 22 квітня 2019 р.


Коломієць Р.
Лесь Курбас / Р. Коломієць ; худож.-оформл. О. Д. Кононученка. - Харків : Факт, 2018. - 121 с.
Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книжка — остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.
Якутовичі: довільний конспект : життя і творчість родини Якутовичів : коло : актуал. вид. і проекти. - Київ : Артбук, 2018. - 96 с. : іл
У цій невеликій книжці, яку ми назвали конспектом, не пропонується «виключно правильний» шлях вивчення українського мистецтва (ба більше, на нашу думку, навряд чи він існує). Метою цього конспекту є, насамперед, ознайомлення широкого загалу з творчою спадщиною родини Якутовичів, члени та членкині якої були частиною українського мистецького середовища за обох епох, що наразі утворюють риторично важливе розмежування: «радянської» та «пострадянської».
Це знайомство відбуватиметься так само, як це і дотепер відбувається з нами: у процесі дослідження творчого доробку Якутовичів ми постійно відкриваємо для себе нові теми, образи та художні рішення, до яких зверталися митці та мисткині. 
Стверджуючи, що наш проект про Якутовичів є незавершеним, ми відмовляємось від можливості «вичерпної» розповіді про їхні життя та творчість (завжди можна розповісти ще!) та обіцяємо його продовжити.
Кушнер М.
Майбутнє архітектури. Сто дивовижних будівель / М. Кушнер. - Харків : Vivat, 2018. - 160 c. : іл. - (Серія "TED Books")
Ця книжка кардинально змінить ваш погляд на архітектуру. Адже будівлі у формі куба з вікнами, колонами та балконами, а ще заведеними центральними комунікаціями — це позавчорашній день. Уже сьогодні у світі будують споруди найхимерніших форм і з найдивніших матеріалів (церква з паперових трубок, надувна концертна зала, павільйон, сплетений шовкопрядами, хмарочос, стіни якого поглинають вуглекислий газ). Автор розповідає про понад 100 будівель, які доводять, що новітній високі технології та нестримна фантазія архітекторів створюють комфортний простір для людства, простір, де зручно жити і творити. Таким є майбутнє архітектури.
Бебешко Л.
Українська вишиванка : мальовн. узори, мотиви, схеми крою / Л. Бебешко. - Харків : Кн. клуб "Клуб сімейн. дозвілля", 2018. - 127 с
Українська вишивка — перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів… Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу.
Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки та орнаменти з різних регіонів України.
Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва!
Сьомка С.
Ергономіка та ергодизайн : підручник / С. Сьомка ; М-во культури України, Нац. акад. керівних кадрів культури і мистецтв. - Київ : НАКККіМ, 2017. - 604 с. : іл.
У підручнику розглянуто теоретико-методологічні аспекти ергономічних вимог до проектування й дизайну середовища, проаналізовано можливості застосування результатів ергономічних досліджень на різних рівнях формоутворення штучного простору, висвітлено питання ергономіки проектування житлового, громадського та виробничого середовищ, створення комфортних умов життєдіяльності для маломобільних груп населення.
Призначено для студентів спеціальності  «Дизайн», а також може бути корисним для викладачів мистецьких, дизайнерських та архітектурних вищих навчальних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар