вівторок, 9 січня 2018 р.



Аспекти морфології культури України: генезис, типологія : зб. наук. пр. / [Ін-т культурології, Нац. акад. мистецтв України]. - Київ : Ін-т культурології НАМ України, 2011. - 287 с.

Видання присвячено типології та генезису розвитку форм культури України. Автори застосували до аналізу явищ культури морфологічний підхід, заснований на взаємовідношенні цілого та його складників. Виявлено проблемні аспекти національної атрибуції мистецьких творів, формування української художньої традиції «на прикладі орнаментальних форм», персоніфіковано розвиток інституцій культури «Спілка композиторів» та мистецьких освітніх інституцій.

Славетні : іл. енциклопедія для дітей / [авт.-упоряд. В. М. Верховень]. - Харків : Septima, 2013. - 280 c. : іл. – «Хочу все знати».

Видання знайомить читачів із життєвим і творчим шляхом славетних митців минулого та сучасності письменників, художників, композиторів і музикантів. Ви дізнаєтеся про різні напрямки в літературі, основні художні школи, про самобутні стилі й манери авторів світового рівня, чиї імена відомі сьогодні кожному, а їхні твори входять до духовної скарбниці людства. Вистраждане слово, невмируща фарба, величний звук – вони ніби промовляють до наших сердець, співзвучні нашим емоціям, змушують нас переживати, розчулюватись і захоплюватись. Відкрийте для себе неповторний, сповнений великих почуттів світ героїв Шекспіра, Бальзака, Достоєвського, вдивіться в полотна неперевершених майстрів пензля – Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Рембрандта, відчуйте могутню силу музики Баха, Моцарта, Чайковського... Книга багато ілюстрована й розрахована на всіх, хто цікавиться світом творчості і прекрасного.
  

Чепелик О.
Взаємодія архітектурних просторів, сучасного мистецтва та новітніх технологій, або Мультимедійна утопія / О. Чепелик ; Акад. мистецтв України, Ін-т проблем сучасного мистецтва. - Київ : Хімджест, 2009. - 272 с. : іл.

У монографії висвітлено типологічні, архітектурні характеристики взаємодії архітектурних просторів, сучасного мистецтва і новітніх технологій, закономірності формування суспільного простору та особливості процесів, що характеризують зміни культурного пейзажу і семантичну мутацію середовища, викликану впливом інформаційно-комунікаційних технологій, які призводять до фундаментального переосмислення, визначення й організації простору і виступають каталізатором соціокультурних трансформацій. Видання подає переосмислення функціонування суспільного простору за умов парадигматичних змін глобалізованого світу, залучаючи дослідження практик соціальної скульптури і методів public art з використанням новітніх технологій, спираючись на праці мислителів і практиків, формулювання та проекти є основними для соціальної сфери. Монографія розрахована на мистецтвознавців, культурологів, архітектурознавців, фахівців в галузі суспільних наук та студентів вищих навчальних закладів і факультетів, які вивчають відповідні дисципліни, а також на широкий загал читачів, які зацікавлені в отриманні критичного знання та не байдужі до художнього процесу.


Загребельний М. П.
Сергій Параджанов / М. П. Загребельний ; [пер. з рос. М. В. Кракан]. - Харків : Бібколектор, 2015. - 126 с. - Програма «Українська книга» 2015 р.

Сергій Параджанов «1924–1990» – особистість непересічна . У середині 1960-х він увірвався в світовий кінематограф фільмом «Тіні забутих предків», і з того часу про нього не припиняють говорити. Ексцентричний, непередбачуваний, епатажний Параджанов не бажав і не міг жити «за правилами». Зрозуміло, що багатьом це не подобалось. Як сказав сам режисер, влада викреслила його з життя на 15 років – його то саджали до в’язниці, то просто не давали працювати. І все-таки він вижив і продовжив творити.
  
Академія малювання / [уклад. В. В. Демидова]. - Київ : Глорія, 2016. - 288 с. : іл.

“Академія малювання” – книжка допоможе дитині освоїти малюнок, живопис, науку про колір, роботу з різними художніми матеріалами. Зрозумілий виклад, поетапність та чудові ілюстрації дадуть змогу з легкістю засвоїти матеріал і самостійно досягти бажаного результату. Вміння малювати розвине творчі здібності, увагу та уяву вашої дитини. У процесі малювання складаються і найпростіші узагальнення. Так поступово діти навчаються одним якимось способом передавати в малюнку різні предмети, схожі за спрямованістю, та формою. Бажаємо успіху ! 
Мимрук О.
Олег Сенцов / О. Мимрук ; [худож.-оформ. О. А. Гугалова]. - Харків : Фоліо, 2017. - 396 с. : фот

Напевно, зараз немає людини, яка не чула б ім'я Олега Сенцова - аж надто гучним був суд над ним і неймовірним вирок: двадцять років ув'язнення. Кінорежисер, сценарист, письменник був засуджений за нібито терористичну діяльність. І незважаючи на протести громадськості, звернення до найголовнішого керівництва країни, яка звинувачує Сенцова, він до цих пір перебуває в неволі.
Ця книга складається зі спогадів людей, які добре знали Олега, з уривків його книг і сценаріїв до фільмів, а ще з витягів протоколів допитів свідків, які проходять у цій сфабрикованій справі. У ній багато фотографій - і з домашнього архіву, як стверджують рідні та друзі, Сенцов ніколи не любив говорити про себе, за нього говорять його твори, і перш за все практично автобіографічні розповіді. А ще до свого затримання він написав книгу, назва якої повністю відповідає змісту - «Купіть книгу - вона смішна». Вона вийшла у видавництві «Фоліо» і російською, і в перекладі українською.
Боротьба за звільнення Сенцова триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар