пʼятницю, 22 грудня 2017 р.



Пилипчак М.
Щедрій вечір, добрий вечір... : святк. обряди і звичаї укр. народу / М. Пилипчак. - Харків : Кн. Клуб «Клуб Сімейного Дозвілл», 2016. - 48 с. : іл.

Зібрані Марією Пилипчак по селах Київщини, Вінниччини, Полтавщини, Чернігівщини, Волині та Прикарпаття впродовж тридцяти п’яти років традиційні українські народні колядки, щедрівки й вінчування стануть у пригоді під час святкування Різдва й Нового року в родині, дитячому садочку чи школі. Слова й мелодії зимових обрядових пісень, запропоновані у цій яскравій, з любов’ю ілюстрованій книжці, допоможуть зберегти родинну традицію, глибокий зміст і мистецьку красу українських зимових свят – від Різдва Христового, новорічних Маланки й Василя до самого Йордану.
Марія Пилипчак – хормейстер Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, керівник дитячого фольклорного ансамблю «Цвітень» стар. наук. співробітник ІМФЕ ім. М. Рильського АН України. Експедиційні записи пісень видаються вперше і є власністю архівних матеріалів Марії Пилипчак. Вони були записані впродовж експедицій 1980–2015 років.
  

Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта : [довідник / упоряд. та ред. Преварська М. І.]. - Київ : Велес, 2016. - 368 с. - (Серія «Гордість і слава України»). - Програма «Українська книга» 2016 р.

У цьому довіднику вміщено дані про життя і творчість діячів культури та мистецтва, просвіти: педагогів, письменників, поетів, художників, артистів, співаків, композиторів та інших, хто зробив значний вклад у розвиток нашої культури і освіти, популяризацію України в світі від найдавніших часів до наших днів.
Довідник стане в нагоді всім, хто цікавиться культурною історією України, зокрема учням та студентам.


Нагачевськи А.
Побутові танці канадських українців / А. Нагачевський. - Київ : РОДОВІД, 2001. - 188 с

Тема монографії Андрія Нагачевського - танці. На основі опису та аналізу побутових танців автор досліджує культурний контекст українців Канади, в якому переплітаються їхні звязки з прабатьківщиною та новим оточенням. Книга цікава для студентів, науковців, усіх хто цікавиться культурою та культурними зв'язками, етнологією та хореографією. «Побутові танці канадських українців» є першою книгою в Серії Української Етнографії та Культури, започаткованої у 2001 році Кафедрою Української Культури та Етнографії ім. Гуцуляків Університету Альберти (Едмонтон, Канада), Інститутом Народознавства НАНУ (Львів) та РОДОВІД-видавництвом (Київ).


Шейко В. М.
Формування основ культурології в добу цивілізаційної глобалізації (друга половина ХІХ - початок ХХІ ст.) : [монографія] / В. М. Шейко, Ю. П. Богуцький. - Київ : Генеза, 2005. - 592 с

У представленому дослідженні аналізується формоутворююча роль культури у визначенні цивілізації, характеризуються методологічні можливості цивілізаційного підходу і особливо – синергетичної парадигми у розгляді історико-культурологічних процесів. Висвітлюється значення психоаналізу для культурології та її творця і носія – людини. Акцентується увага на взаємозв’язку психоаналізу, культури та художньої творчості.


Корній Л.
Українська музична культура. Погляд крізь віки : [монографія] / Л. Корній, Б. Сюта. - Київ : Муз. Україна, 2014. - 592 с., [8] арк. фотоіл. - Програма «Українська книга» 2014 р.

Вперше за часів Незалежності, історія української музичної культури розглядається, як цілісний процес від витоків до сучасності. Автори, професори Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського,- Лідія Корній та Богдан Сюта, використовують комплексний підхід, в якому розглядається розвиток української музики у історичному та загальнокультурному контекстах. Текстова частина доповнена вклейкою, яка містить рідкісні фото, а також автографи композиторів.
Книга орієнтована на музикознавців, культорологів, а також усіх, хто цікавиться історією української музики.


Шульц К.
Камінь і біль : [Мікеланджело] : роман / К. Шульц ; із чес. пер. Д. Андрухів. - Київ : Юніверс, 2006. - 688 с.,[30] арк. іл. - (Серія «Життєписи»)

Ім'я Мікеланджело Буанарроті (1475 — 1584), видатного скульптора, маляра, архітектора й поета, золотими літерами вписане в історію не лише італійської, а й усієї світової культури.
Його творчість — це ціла епоха в італійському Відродженні. Він жив і творив в один час з італійськими ху дожниками Леонардо да Вінчі, Рафаелем, Ґірландайо, Боттічеллі й залишив людству в спадок неперевершені шедеври в царині скульптури , розписи стелі Сікстинської капели , баня собору Святого Петра, гробницю папи Юлія Другого й Капелу Медічі. Мікеланджело користувався великою повагою в колі своїх сучасників, його талант визнавали й сильні світу цього — королі, кардинали, папи прагнули бути увічненими його різцем і пензлем. Він прожив довге, сповнене високого творчого горіння життя, скуш тував гіркого заробітчанського хліба у вигнанні з рідної Флоренції, йому не раз доводилося переривати незакінчену улюблену роботу й виконувати забаганки можновладних замовників, і тоді він виливав свою душу в мадригалах і сонетах.

Великим митцем, чиї творіння народжувалися не лише в упертій боротьбі з каменеем , як матеріалом для різьблення, а й із часом, у який він жив, невтомним шукачем правди, людиною незламного духу постає Мікеланджело зі сторінок цього роману чеського письменника Карела Шульца, що посідає  серед творів тих художників слова, які увічнили образ митця доби Відродження.

Немає коментарів:

Дописати коментар