вівторок, 31 січня 2017 р.





Калейдоскоп літературних новинок у відділі культури та мистецтв





Горак Р
    Втеча у прірву : есеї про Леся Курбаса / Р. Горак. - Львів : Апріорі, 2016. - 600 с. : іл. - Програма «Українська книга» 2016 р.


    У новій книзі львівського письменника Романа Горака простежується життєвий і творчий шлях великого реформатора українського театру Леся Курбаса. Книга побудована на документальній основі та фактах, які досі залишалися поза увагою дослідників. Основну увагу звернено на період життя і творчої діяльності, який передував його виїзду в Радянську Україну. Там Лесь Курбас сподівався реалізувати свої творчі задуми і вивести український театр на світовий рівень.
    Видання присвячене 125-річчю від народження Леся Курбаса. Адресоване всім, хто цікавиться історією українського театру.





Шостак В. А.
    Тисячолітнє дерево. Народні музичні інструменти Закарпаття: музичні традиції і сучасність / В. А. Шостак. - Ужгород : Карпати, 2016. - 208 с. : іл.


     На сторінках видання допитливий читач знайде унікальні факти про єдність слова і музики у фольклорі Закарпаття, про музичні інструменти і музичну комунікацію , традиції краю, про типи закарпатських народних інструментальних ансамблів, про роль народного музичного інструментарію у місцевих традиційних обрядах русинів-українців, угорців, румунів, які, маючи спільну багатовікову історію, продовжують плекати тисячолітнє дерево пізнання світу.



Баттерворт, Д.
    Танец. Теория и практика = Dance studies. The basics / Д. Баттерворт ; [пер. с англ. Ю. С. Вовк]. - Харьков : Гуманитар. Центр, 2016. - 244 с


     Танець зародився практично одночасно з тим моментом, коли людина встала на дві ноги. І в своїй книзі Джо Баттерворт представила хронологію розвитку танцю, починаючи з його примітивних форм, і закінчуючи високим балетом і найсучаснішими танцювальними напрямками, такими як контемп і модерн. Автор аналізує базові принципи основних танцювальних технік, таких відомих танцівників і хореографів, як Марта,  Грем Каннінгем, Піна Бауш, Сергій Дягілєв і багатьох інших. Книга являє собою  путівник по світу танцю, який «супроводить» читача по  темам: якими навичками необхідно володіти, щоб стати професіоналом в танці? Як будується хореографія? Які відмінні риси різних танцювальних напрямків? Що танець позначає в різних культурах, і яке повідомлення він може нести глядачам




Боссонис, Р.
    Танец живота / Р. Боссонис ; [пер. с англ. Шириминской Л. Г.]. - Изд. 3-е. - Ростов н/Д : Феникс, 2006. - 160 с


     Танець живота - це вид танцю, який народився на Близькому Сході. Він характеризується окремими чіткими рухами, хвилеподібними , складними окремими вправами в області стегон, рухами руками і тулубом.
       Заняття танцем живота покращують координацію рухів, рівновагу, зміцнюють м'язи і виправляють поставу. Крім фізичної користі є ще соціальна і емоційна.  Наприклад: зняття стресу, почуття задоволення від володіння новими вміннями і, нарешті, можливість вивчити історію виникнення і розвитку цього виду мистецтва.





Ульяновський В.
    Диво й дива київського Володимирського собору / В. Ульяновський. - Київ : Либідь, 2016. - 432 с. : іл.


    Заснована на широкому документальному та іконографічному матеріалі, книга розкриває чимало цікавих сторінок понад 120-літньої історії Володимирського собору в Києві, перипетії його будівництва та оздоблення, пов’язані з іменами видатних церковних діячів, архітекторів, художників. Собор постає уособленням ідеї християнізації Руси-України, символом незборимого духовного потенціалу українського народу.







Немає коментарів:

Дописати коментар