пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

Олександр Валента

 

Його називали "волинський Пірасмані". Жив бідно. Обожнював смажену картоплю, вона частенько пахтіла на його столі. У своєму садку збирав гриби й теж засмажував. Тішить, що можемо дізнатися трішки подробиць з життя нашого відомого художника, волинянина Олександра Валенту, з розповідей друзів. Вони його називали лагідно Сашко. Він для них завжди був простим, привітним, товариським.

Народився Олександр Валента 16 лютого 1944 року у селі Чорніїв Турійського району. Сьогодні йому б виповнилося 75. Рано залишився без батьків. І їх із сестрою Лідією забрали до Луцької школи - інтернату. Закінчив 10 класів. Пішов працювати на Луцький авіазавод. Навчався у Луцький художній школі. Потім почалася активна виставкова діяльність.

Гучно заявив про себе, як художник картиною" Риби" на республіканській виставці у Києві.

Вона настільки сподобалася, що фотокопію картини надрукували на поштовій листівці.

За життя мав чимало персональних виставок у столиці, Львові, Рівному, Коломиї, Польщі.

Творив Олександр Валента у стилі пуантилізму, по - іншому крапковий живопис. Дрібні крапочки, якими вкриті його полотна - пом'якшують сюжет, надають реалістичності. На його картинах, люди на вулиці, ніби й справді йдуть містом. Так, живо відчувається, той момент з його полотен.

Є картини, які своєю соковитістю кольорів тішать око. Техніка мазків Олександра Валенти дуже натхненна. Хочеться всміхатись споглядаючи сюжети полотен нашого волинського художника. Разом з тим є картини, у яких проглядається сум, туга. Здається, що його щось хвилювало, над чимось роздумував.

Наш знаний волинський письменник Кость Шишко натхненний полотнами Олександра Валенти ще у далекому 1968 році створив вірш. У ньому він описав, як відчув картини свого друга.

"Пливуть риби смарагдово

Із голубого полотна...

У снах - осріблені

підкови,

і блиск шабель - в рожевих

снах.

А зараз груші соком бризнуть!

Терпка черлень горобини...

А з далини - весела тризна,

дрімають замшені тини...

І знов приглушено і

тьмяно

бринить в рудій корі

церков

старовина у сивий ранок-

і сяє барв яскрава кров. "

У 1996 році Олександр Валента отримав премію Йова Кондзелевича.

Зараз експозицію картин" Олександр Валента (1944-1997). Міф і реальність. Малярство, графіка, документальне фото", можна побачити у Художньому музеї Луцька.

Життя Олександра Валенти обірвалося трагічно. Його вбили. Однак свій талант він встиг розкрити. Залишив неймовірні роботи, які й досі хвилюють уяву.

Маємо пам'ятати наших митців. Вони творили у важкі часи. Та посеред сірих буднів вміли побачити прекрасне. Передати на полотно мить, аби ми поглянули по - особливому на здавалося б звичні речі.







 


Немає коментарів:

Дописати коментар