четвер, 13 липня 2023 р.

Виставка Олександра Байдукова

 

Сьогодні відвідали виставку у галереї мистецтв. Познайомилися з творчістю без перебільшення видатного волинського художника Олександра Байдукова. Родом митець із села Троїцьке Запорізької області та майже 60 років він творив тут. Тому вважаємо митця своїм, рідним нам.

>Одна поїздка змінила його життя назавжди. Художник зійшов з потягу на Волині. І з першого погляду закохався, у неймовірну природу нашого краю. З тих пір на полотнах Олександра Байдукова з'явилося чимало мальовничих волинських краєвидів.

10 липня минуло 100 років з дня  народження Олександра Байдукова. Саме з цієї нагоди його донька Світлана, теж художниця, організувала виставку у Луцьку.

На ній є його остання робота. Недописана... І її уже придбали у приватну колекцію.

Роботи Олександра Байдукова вражають живістю пейзажів, насиченістю кольорів, своєю глибиною та масштабністю.

Картини митець писав на природі, а дошліфовував уже в майстерні. Ще любив творити на своїй дачі у селі Веснянка.

Найбільшу частину його творчості займали дуби. Любив їх. Саме з природи черпав сили й натхнення.

Споглядаючи полотна Олександра Байдукова, ніби опиняєшся серед лісу. Здається, що ось - ось почується спів пташок, шум листя, втягнеться ніздрями аромат запашної хвої, підігрітої сонцем.

Олександр Байдуков закінчив 9 класів середньої школи на Запоріжжі. Потім пішов здобувати мистецький фах у  Дніпропетровський художній технікум. Служив в армії.

Трудовий шлях почав на Волині у 24 роки. Працював секретарем виконкому  Маневицької селищної ради. Пізніше  було кілька місць роботи уже за фахом художника:  у Ківерцівському  ліспромкомбінаті, в Олицькій райспоживспілці, Мелітопольському консервному заводі і у Волинському обласному товаристві художників. А на заслужений відпочинок Олександр Байдуков пішов з Волинських художньо-виробничих майстерень при Художньому фонді УРСР.

Отримав звання Заслуженого художника, а пізніше і Народного художника України. Входив до Національної Спілки Художників України.

За життя мав 22 персональні виставки. Його картини зберігаються у музеях: Канади, Австрії, Німеччини, Києва, Острога, Луцька і навіть в окупованому Мелітополі.

Земний шлях Олександра Байдукова закінчився 28 листопада 2005 року.

Його іменем назвали вулицю у Луцьку. Тішить, що так вшанували пам'ять видатного волинянина, який усе своє життя з любов'ю зображав на своїх полотнах нашу рідну Волинь.

 









Немає коментарів:

Дописати коментар