пʼятницю, 17 червня 2022 р.

Відео подорож книгою «Старовинні маєтки України»

 



Старовинні маєтки, садиби в усі часи були важливим чинником духовного життя суспільства. Садибне будівництво – це насамперед синтез архітектури,пластичних мистецтв і природи, об’єднаних у композиційно цілісний твір.

Центром маєтку або садиби був панським будинком разом з господарськими спорудами. Середовищем, в якому вони існували, була природа-упорядкований парк,плодовий сад, оранжереї, виноградники, городи, ставки, басейни, а також декоративні водні пристрої водограї, водоспади, каскади. Використання для організації простору рослин, що постійно змінювали свій вигляд, вносило в життя маєтку чи садиби естетичну чи емоційну своєрідність і неповторність.

У садах та парках господарі маєтків проводили багато часу, тому вони намагалися якнайкраще обладнати і прикрасити їх. Особливості архітектури, зелених насаджень тією чи іншою мірою відбивають спосіб життя, смаки та культурний рівень господарів маєтків і садиб. Старовинні маєтки та садиби – це був особливий, ні з чим незрівнянний світ – середовище для спілкування художників, письменників, філософів, музикантів, світ високої архітектури та садово-паркового мистецтва.

Як форма синтезу природи і різноманітних видів мистецтв, садово-паркове мистецтво пов’язується з історичними стилями і розвивається у взаємодії з філософією, літературою, естетикою побуту, живописом, архітектурою, музикою і водночас відбиває різне ставлення людини до природи, властиве кожній історичній добі. З цього погляду стильовий образ парку можна сприймати лише як частку культури певного суспільства на певному етапі.

Своєрідність садибної архітектури і садово-паркового мистецтва України полягає в тому, що вони розвивалися у контексті загальноєвропейської культури і відбивали її ідейно-художню різноманітність. Деякі стильові риси, властиві цим видам мистецтва, прийшли в Україну із Заходу. Садибна архітектура та садово-паркове мистецтво України відрізняються великим стильовим розмаїттям, особливо поглибленою розробкою середньовічних, ренесансних та барокових традицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар