вівторок, 31 травня 2022 р.

Новинки літератури у відділі культури та мистецтв

Читання стимулює пізнання.

Деякі книги – з історії, філософії, культури та політики – допомагають краще відрефлексувати те, що відбувається в Україні зараз.

Вакуленко В.

Художники України : 30 років свободи творчості / В. Вакуленко. - Київ : Поліпрінт, 2021. - 224 с. : іл.

За історичним виміром сучасне українське мистецтво молоде, його вік налічує чверть століття. Змішане і багатоголосне, воно зазнало впливу зовнішніх буремних подій: розпаду тоталітарної системи,  здобуття країною незалежності, двох революцій, війни.


Литовченко В.

Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні / В. Литовченко. - Київ : Ваш автограф, 2021. - 180 с. : іл., фот.

Авторка книги окреслила історію ЮНЕСКО, діяльність організації у справі охорони і збереження пам’яток історії та культури, участь України в цій діяльності. розповіла  про пам’ятки України, що є об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Також подала інформацію про елементи української нематеріальної культурної спадщини, які внесені до репрезентативного списку цієї міжнародної міжурядової організації.

Дзюба І.

Сергій Параджанов. Більший за легенду / І. Дзюба, М. Дзюба. - Київ : Дух і Літера, 2021. - 224 с. - (Серія "Постаті культури").

Книга Івана та Марти Дзюбів складається з текстів (мемуарні нариси, статті та інтерв’ю), які є своєрідними коментарями до життя і творчості Сергія Параджанова, одного з найвидатніших митців України та світу. Його образ складають міфи та міфологеми, переважно витворені самим Параджановим. Тексти авторів книги розширюють цей образ у найцікавіший спосіб – доповнюючи життєвими подробицями, сюжетами й концептуальними інтерпретаціями вчинків кіномитця, котрі однаковою мірою дотичні , як до життя побутового, так і власне художнього. А ще ця книга дарує читачеві уявлення про те, як складався мистецький космос Параджанова, яким чином відбувся перехід від режисера до художника, що заговорив мовою національних міфологій в їхній авангардовій, напрочуд сучасній іпостасі. Для людей, залюблених в культуру і її геніїв. Геніїв, що витворюють не тільки себе, а й світ, який формує людину і людство , як субстанцію творчу, спрямовану у безмір історико-культурного часо-простору.

Демпсі А.

Сучасне мистецтво / А. Демпсі ; з англ. пер. А. Вестель. - Київ : BOOKCHEF, 2021. - 176 c. : іл.

Як розібратися у всіх тонкощах сучасного мистецтва? Як зрозуміти поняття, до яких вдаються для опису сучасного мистецтва – від імпресіонізму до інсталяції, від символізму до суперреалізму? Стилі, школи й напрямки – попри самодостатність – рідко бувають простими для визначення; вони іноді суперечливі, інколи   складні для осмислення й осягнення. Завдяки цій книзі ви познайомитеся із дивовижним світом сучасного мистецтва, розберетесь у стилях і поняттях, школах і напрямках; дізнаєтеся про те, де можна побачити ті чи інші твори мистецтва.


Пісні Явдохи Зуїхи [Ноти] / запис Гната Танцюри. - Київ : Літера ЛТД, 2021. - 784 с. - (Скарби українського фольклору). 

Видання покликане повернути в інформаційний простір України унікальне зібрання українських пісень – твори різних жанрів, записані в першій третині ХХ ст. знаним збирачем фольклору Гнатом Танцюрою. Весь масив (майже 1000 пісень) записаний в одному селі (с. Зятківці, нині Гайсинський р-н Вінницької обл.) і від однієї носійки – Явдохи Зуїхи (Сивак, Олійник, Жук) і являє собою унікальний, цілісний комплекс пісень майже усіх жанрів пісенної народної творчості: календарно-обрядові, весільні, родинно-побутові, історичні, соціально-побутові.

Пісні згруповано за тематичними розділами,а також біографічний нарис Гната Танцюри про Явдоху Зуїху.

Видання розраховане на фольклористів-науковців, культурологів, викладачів, усіх, хто цікавиться українською усною народною творчістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар