середу, 23 березня 2022 р.

Книга - це зброя!


Книжкові новинки у відділі культури та мистецтв

Атлантова С.

Ікони на ящиках з-під набоїв / С. Атлантова, О. Клименко. - Київ : Дух і Літера, 2021. - 152 с. : іл.

Видання присвячене мистецькому проєкту «Ікони на ящиках з-під набоїв» Соні Атлантової та Олександра Клименка. Написані на фрагментах ящиків з-під озброєнь, привезених з фронту, ікони є мовчазними свідками війни на Сході України і водночас свідченням перемоги життя над смертю (не тільки символічної, але й реальної). З весни 2015 року проєкт є волонтерським, підтримуючи Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова, який надає допомогу військовим і цивільним. 

Степовик Д.

Здвиженська каплиця на Оскольдовій могилі / Д. Степовик ; малярство П. Дейлика і М. Соченко ; НАН України, Ін-т мистецтвознавства фольклористики і етнології ім. Максима Рильського. - Київ : Дніпро, 2021. - 128 с.

Символічне трактування релігійних сюжетів та героїко-історичний стінопис, виконаний київськими художниками Мариною Соченко і Петром Дейликом у нещодавно відбудованій, відреставрованій та наново розмальованій Здвиженській військовій каплиці на Аскольдовій могилі вражають кожного, хто сюди приходить вклонитися не лише Всевишньому, Матері Божій і Сонму святих, а й Героям Небесної Сотні, полеглим у російсько-українській війні на Донбасі. 

Просяник І.

Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію / І. Просяник ; іл. авт. - Львів : Апріорі, 2021. - 208 с. : іл. 

Іван Просяник з Чернігівщини — не лише митець, автор фольклорно-художніх картин на тему язичницьких свят, а й письменник, етнограф, краєзнавець, філософ, казкар і, окрім цього, ще й цілитель-травознавець.

Його альбом-оповідь містить живописні твори, що колоритно висвітлюють давні вірування, традиції та обряди українців. Власне ними народний митець закликає шанувати Рідну Землю і Рідні Небеса, берегти незначну первинну філософію, яка існувала на найрозвинутішому щаблі стародавнього світу, ті здобутки і знання наших пращурів, що й надалі слугуватимуть їх нащадкам на грядуще. 

Горак Р.

Поцілунок самотності : п’єси з життя укр. митців / Р. Горак. - Львів : Література та мистецтво, 2021. - 648 с. : іл. 

П’єси у творчості відомого прозаїка, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка та інших престижних літературних відзнак Романа Горака займають особливе місце. Більшість із них написані для камерної сцени і з успіхом ставилися на львівській сцені, переважно в Національному академічному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької, деякі дістали міжнародне визнання на фестивалях і конкурсах за межами України. Тут представлено основний авторський доробок у цім жанрі, що стосується зокрема останнього дня життя Каменяра «Туга за сонцем», «Картка любові» — діалог першої Франкової любові Ольги Рошкевич із собою ж, але вже літнього віку в заміжжі пані Озаркевич. Подана драматична річ про хвору Франкову дружину Ольгу Хоружинську під назвою «Божевільна». Для великої сцени написано лібрето драматичної опери «Данило Галицький». Окрему групу складають драми про долі відомих українських жінок: любов Марії Заньковецької, Соломії Крушельницької та Марка Вовчка, любовні історії Ірини Вільде, Ольги Кобилянської, оповідь про хист мистця пензля Марії Башкирцевої. 

Чумарна М.

На полотні вічності : таємниці вишивки і вишивання / М. Чумарна ; [худож. ред. Р. Крамара]. - Тернопіль : Навч. кн. - Богдан, 2021. - 144 с. : іл. 

Ця книга розкриває перед читачем потаємні «ключі» до розуміння древнього тайнопису наших предків, — вишивки, орнаментального мистецтва кераміки, писанки і настінного розпису. Авторка показує світ народної культури, як оберегову систему для душі і тіла, як «книгу родоводу», записану на нетлінному «полотні» родової та генетичної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар