четвер, 23 вересня 2021 р.

Атмосферне читання у відділі культури та мистецтва: ТОП-6 книг з осіннім настроєм

 


 Осінь – найвдаліший час для читання. За вікном жовтіє листя, сірі хмари затягують небо, а ви, загорнувшись у теплу ковдру, з книгою у руках насолоджуєтесь новою історією.

     Якщо ж ви ще не вирішили, яку книгу відкрити, відділ культури та мистецтва підготував для вас добірку літературних премєр цієї осені, з якими можна провести холодні вечори.



Панасенко Т. М.

    Олександр Довженко / Т. М. Панасенко. - Київ : Бібколектор, 2020. - 120 с.

 

    Олександр Довженко був талановитим художником, письменником та режисером. Він завжди був готовий до активних дій, до творчості. Його фільми стали новим словом у світовій кінематографії. А кінострічка «Земля» увійшла до десятки найкращих фільмів усіх часів.

 

Коломієць Р. Г.

    Гнат Хоткевич / Р. Г. Коломієць. - Харків : СИЦИЯ, 2019. - 121 с.

    Гнат Хоткевич (1877-1938) – митець небаченого в українській художній культурі масштабу творчості: бандурист, письменник, мистецтвознавець, театральний діяч, історик, педагог, етнограф, художник... Український Леонардо до Вінчі – таким він уявляється сьогодні. Своєю творчістю і організаційно-творчою діяльністю він охопив усю Україну – від Слобожанщини до Карпат. Ніщо – ні матеріальні нестатки, ні вимушена еміграція, ні переслідування, ні терор за часів радянської влади – не могло вгамувати його спраги до творчості.

      Митець українського розстріляного Відродження, романтик у житті і провидець у творчості, він був потрібен своєму народові у найважчі для нього часи. Потрібен він і нам, його нащадкам, які вибудовують українську державу.

 

Коломієць Р.

    Марко Кропивницький / Р. Коломієць. - Харків : Фоліо, 2019. - 119 с. : іл. - (Знамениті українці).

     Фундатор українського професійного театру Марко Кропивницький (1840—1910) був  обдарованою людиною. Він створив понад 40 п’єс, заснував перший національний професійний театр на теренах Східної України (уславлений театр корифеїв), виховав ціле покоління українських акторів-професіоналів. Його чудові акторські дані (зіграв більше 500 ролей) доповнювалися прекрасним голосом — високим басом.  За життя Кропивницького називали «батьком українського театру», «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні і до сьогодні.

 

Нечаєва П.

    Володимир Івасюк / П. Нечаєва. - Харків : Фоліо, 2019. - 120 с. : іл. - (Знамениті українці).

     Володимир Івасюк – непересічна особистість в українській культурі: окрім написання музики та віртуозної гри, часто cам створював тексти до пісень, а також захоплювався живописом і був професійним медиком. Його називали українським Орфеєм, буковинським Шубертом,  керівником колективу радянських «Beatles», видатним композитором, одним із основоположників української естрадної музики… Хіба міг хтось уявити, що на піку творчого злету його не стане?

      Володимир Івасюк прожив 30 років, але за цей короткий час він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню модною на весь світ.

 

Коломієць Р. Г.

    Лесь Курбас / Р. Г. Коломієць. - Харків : Фоліо, 2020. - 121 с. : іл. - (Знамениті українці).

      Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем.

      «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книга остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.




Секанінова Ш.

    33 найвідоміші картини та скульптури : [для дітей ст. дошк. та мол. шк. віку] / Ш. Секанінова ; [пер. з англ. М. Каспарова]. - Харків : Ранок, 2020. - 64 с. : іл..

      Пізнавальна книга про історію картин і скульптур. З нею дітлахи дізнаються про загадкову красу Мони Лізи, дужого Давида, величезного Будду та багато чого іншого. На кожній сторінки чекатиме провідник до світу мистецтва - Кицька Міна.




Немає коментарів:

Дописати коментар