понеділок, 1 лютого 2021 р.

Король Голівуду

 

16 листопада 1960 року від серцевого нападу помер секс-символ Голлівуду актор Кларк Ґейбл. Газети вийшли з коротким заголовком "Король помер". Всі зрозуміли, про кого йде мова.

Сходження і тріумф. Кларк Ґейбл народився в Кадісі, штат Огайо, США, 1 лютого 1901 року. Починав кар'єру з епізодичних ролей у Голлівуді. Наприкінці 20-х років успішно виступав на Бродвеї. Після дебюту в звуковому вестерні "Розфарбована пустеля" (1931), Ґейбл підписав контракт із кінокомпанією MGM. У перший рік контракту актор знявся в більш, ніж в 10 фільмах і піднявся від ролей другого плану до амплуа романтичного героя. Розквіт кар'єри Кларка Ґейбла припав на 30-ті роки, коли він завоював титул "Король Голлівуду".

Молодий Кларк Гейбл

Серед фільмів цього періоду оскароносні "Це трапилося одного разу вночі" (1934) і "Заколот на` Баунті" (1935), романтичні комедії "Китайські моря" (1935), "Червоний пил" (1932) і "Саратога"(1937).

1936-го року Ґейбл тріумфально повернувся на Бродвей (мюзикл "Сан-Франциско"). Однак на вершину успіху актора піднесла роль Ретта Батлера в кіношедеврі "Звіяні вітром" (1939), яка стала кульмінацією його кар'єри.

Кларк Гейбл і Вівьєн Лі

 

Цікаві факти про Кларка Гейбла

У свідоцтві про народження він був випадково записаний як жінка. І за документами довгий час вважався саме так, поки його батьки не виявили помилки.

Його мати померла від пухлини головного мозку, коли йому не було ще й року. Кларка Гейбла виховував батько і мачуха.

У дитинстві мати майбутнього актора охрестила його католиком, але після її смерті батько і мачуха виховували його в протестантських традиціях. А коли Гейбл виріс, то і зовсім вирішив стати масоном. Він належав до ложі «Беверлі Хіллс» No. 528 Каліфорнія.

Коли він вперше приїхав до Голлівуду в 1924 році його ім'я в документах значилося як У. К. Гейбл (повне ім'я, дане при народженні, Вільям Кларк Гейбл). Але вже в 1925 році він змінив його на Кларка Гейбла. До речі, Гейбл часто представлявся ім'ям батька, Вільяма Генрі Гейбла, поки перша дружина Джозефіна  Діллон не переконали його відмовитися від цієї звички.

До 32-х років майже всі його зуби були замінені протезами. Через сильну інфекцію ясен в 1933 році Гейбл довелося видалити майже всі його зуби і замінити їх протезами.

За роль в культовій стрічці «Віднесені вітром» Кларк Гейбл отримав гонорар в п'ять разів більший, ніж Вів'єн Лі, хоча знімався у фільмі менше її в півтора рази. Сам Кларк Гейбл завжди вважав, що його акторська гра ніколи не дотягувала до рівня Вів'єн Лі, хоча не всі критики були з цим згідні.

Актор був  одержимий охайністю. Кларк Гейбл приймав душ по сім разів на день, але ніколи не приймав ванну, так як його відвертала думка сидіти в брудній воді. До того ж Гейбл міняв постільну білизну кожен день.

Після раптової загибелі Керол Ломбард, третьої дружини актора, в 1942 році Гейбл вирішив відправитися на фронт, незважаючи на протидію армії і уряду. Кларк Гейбл зробив п'ять бойових вильотів на Німеччину в якості стрілка на літаку B-17. Але після того, як в одному з вильотів літак був пошкоджений, керівництво студії «Metro-Goldwyn-Mayer» зробило все можливе, щоб повернути відомого актора з фронту. Кларк Гейбл повернувся в США і продовжив зніматися у кіно.

Кларк під час військової служби.

 

Кларк Гейбл ненавидів Грету Гарбо. Актор не раз називав її снобом, і стверджував, що у неї немає таланту.

Під час зйомок фільму «Поклик предків» у Кларка Гейбла був роман з Лоретою Янг,наслідком якого стало народження дочки, Джуді Льюїс. Лоретта зникла на деякий час, щоб народити дитину, і заперечувала, що це дочка Гейбла - вона сказала, що дівчинка прийомна. Але великого секрету з цього не вийшло. Джуді виросла і стала схожа як дві краплі води на батька, і таємниця Лоретти була розкрита. Проте, Лоретта Янг так і не зізналася в цьому до того моменту, коли  Джуді підросла. У сім років дівчинка перенесла операцію, щоб зробити свої вушка менш стирчать. До речі, дочка Гейбла і Янг була близькою подругою Каммі Кінг, дівчинки, яка грала Бонні Блу в «Віднесених вітром».

Лорета Янг і Джуді Льюїс

У 1935 році Кларк Гейбл отримав «Оскар» за роль у фільмі «Це трапилося одного разу вночі». Актор піднявся на сцену і сказав лише два слова: «Дякую вам» - після чого повернувся на своє місце. Більш того, саму статуетку він віддав маленькій дитині, який сказав, що вона дуже красива. Він вважав, що виграти «Оскар» важливіше, ніж його мати. Статуетка була повернута вдові Кларка Гейбла після його смерті в 1960 році.

Можливо, Кларк Гейбл особисто вплинув на падіння продажів чоловічих майок. Під час зйомок «Це трапилося одного разу вночі» в одній зі сцен його герой знімає сорочку, під якою нічого немає. Тільки уявіть собі, це були часи, коли чоловіки завжди носили нижні майки. Звичайно, не можна зі стовідсотковою впевненістю сказати, що вплинуло на падання продажів, але чоловічі майки в магазинах після цього стали покриватися пилом.

Кларк Гейбл був так розлючений тим, що його колезі по зйомках Хетті МакДеніел (Мамушка) не дозволили бути присутній на прем'єрі «Віднесених вітром», що він планував бойкотувати показ. Гейбл заспокоївся тільки тоді, коли Хетті переконала його, що все в порядку. Вони були хорошими друзями, і актор обожнював жартувати над нею під час зйомок. Одного разу Гейбл підлив трохи спиртного в чайник, і Хетті так і не здогадалася про підміну, поки не спробувала чай.

Кларк Гейбл і Хетті МакДеніел

Фільм «Червоний  пил», в якому Кларк Гейбл знявся разом з Джин Харлоу і Мері Астор в 1932 році, був перезнятий в 1953 році. Новий фільм називався «Могамбо». У ньому знялися Грейс Келлі і Ава Гарднер. Кларк Гейбл виконав одну і ту ж роль в обох фільмах.

Кларк Гейбл в фільмі «Червоний пил»

 

Жінки Кларка Гейбла

І, нарешті, питання, яке і сьогодні хвилює безліч жінок - особисте життя Кларка Гейбла. Крім п'яти офіційних шлюбів, йому також приписують романи з Грейс Келлі, Авой Гарднер і іншими відомими актрисами.

Вперше Кларк Гейбл одружився в 1924 році на Джозефіні Діллон, яка була старша за нього на 14 років. Розгледівши в хлопцеві талант, вона погодилася стати його спонсором, і завдяки їй акторові був відкритий шлях до Голлівуду. Сама Джозефіна пізніше зізнавалася, що шлюб був фіктивним, і у них не було фізичних відносин. Їх шлюб тривав до 1930 року.

Другою дружиною Гейбла в 1931 році стала дочка нафтового магната Марія Ленгем, яка була старша за актора на 17 років. Вона підтримувала його на ранніх етапах кар'єри. Сам Гейбл про свої переваги жінок старшого віку говорив так: «Чим старше жінка, тим більше вона бачила і знає більше, ніж скромні молоді дівчата».

Кларк Гейбл і Марія Ленгем

 

Єдиною справжньою любов'ю Кларка Гейбла, на думку багатьох, була актриса Керол Ломбард, на якій він одружився в 1939 році. З  Керол Ломбард Кларк познайомився 1932-го року, і вони надзвичайно не сподобалися один одному. Їм навіть довелося зніматися в одному фільмі ("Не її чоловік"), але і це їх не зблизило. Все змінилося на зимовому балу 1936 року, де Керол була господинею, а Ґейбл гостем. Кларк по-новому глянув на привабливу білявку і після декількох танців запропонував їй втекти зі світської тусівки.

Вони довго каталися нічним містом, доки Керол не помітила, що вони дві останніх години крутяться навколо шикарного готелю. "Та я взагалі-то тут живу, - пояснив Кларк, - чи не піднятися нам до мене?". "Чи не думаєш ти, що крутий як сам Кларк Ґейбл?", - відповіла Керол. Її гострий розум, яскрава краса і норовливість припали до душі спокійному і розсудливому Ґейблу. У перервах між зйомками "Звіяних вітром" вони одружилися.

Життєрадісна Керол і стриманий Кларк гарно доповнювали один одного. Відразу після весілля молодята усамітнилися на віллі Сан-Фернандо, де вели замкнутий спосіб життя. Вони рідко розлучалися і все робили разом: полювали на качок, ходили на риболовлю, гуляли, читали. Так минуло три щасливих роки їхнього спільного життя.

Але почалася Друга світова. У січні 1942 року Керол взяла участь у пропагандистському шоу в Лас-Вегасі. Щоб швидше повернутися додому, вона вирішила летіти літаком. В горах пілот збився з курсу, і додому вона не повернулася ніколи.

Три роки Кларк відправляв експедицію за експедицією на пошуки літака і безпробудно пив. Керол знайшли, її тіло вдалося ідентифікувати за прикрасами, що їй подарував Кларк. Але і після цього Гейбл одружувався ще двічі, намагаючись повернути свою Керол.

Від повільного самогубства алкоголем його врятувала війна: Кларк вступив на службу у ВПС США. Актор був уже непризовного віку, але закінчив офіцерську льотну школу і відправився до Європи. Дослужився до майора і з численними нагородами 43-річний Ґейбл повернувся додому.

Кларк і Керол Ломбард

Четвертою дружиною актора стала леді Сільвія Ешлі, вдова зірки німого кіно Дугласа Фербенкса. Вона була дуже схожа на Ломбард, але стосунки не тривали довго.

П'ятою і останньою дружиною Гейбла стала актриса Кей Вільямс, яка теж віддалено нагадувала Керол. Саме вона подарувала акторові сина, якого Кларк Гейбл так і не побачив. Єдиний син актора, Джон Кларк Гейбл, народився через п'ять місяців після його смерті.

Кларк Гейбл і Кей Вільямс

 

Як і належить справжньому Королю Голлівуду, Кларк Гейбл помер від серцевого нападу, який стався в 1960 році на зйомках фільму «Неприкаяні». Ця картина стала останньою і для Мерилін Монро. Кларк грав постарілого і сумного ковбоя. Партнеркою Ґейбла була Мерилін Монро, яка під час зйомок переживала чергову кризу і створювала знервовану обстановку на майданчику. "Бог ти мій, я щасливий, що цей фільм нарешті знято. Вона (Мерилін Монро) довела мене до інфаркту", - сказав актор. На знімальному майданчику у нього і стався серцевий напад. Кларкові Ґейблу було 59 років.

 Відповідно до свого заповіту, Кларк Гейбл був похований в усипальниці, яку він спорудив для Керол Ломбард на кладовищі «Лісова поляна» в Глендейле, штат Каліфорнія. Як написав Кларк Гейбл: «Там, де серце».

Кларк Гейбл і Мерилін Монро на зйомках свого останнього фільму

 

Після смерті Кларка Гейбла газета «New York Times» написала:

«В ієрархії великих« зірок », яких в ті щасливі часи, освітлені його присутністю, було чимало, він був визнаний першим серед рівних. Може він був не дуже витончений в акторській техніці. Може  йому не вистачало блиску, властивого   модним тоді  англійським «зіркам». Але ось уже чого у нього не бракувало - це  чарівної мужності. Кого б він не грав - Флетчера Крістіана в «Заколоті на« Баунті », репортера в« Це трапилося одного разу вночі », або горезвісного Ретта Батлера в « Віднесених вітром »- Гейбл випромінював абсолютну надійність. Він був справжнім чоловіком. До кінчиків нігтів ».


 


Немає коментарів:

Дописати коментар