понеділок, 31 жовтня 2022 р.

НОВИНКИ!!!

Лови момент! Новинки літератури у відділі культури та мистецтв

Гідель А.

Коко Шанель / А. Гідель ; [пер. з фр. О. Колесникова]. - Харків : Ранок : Фабула, 2022. - 320 с. - (Серія «Біографія століття»). 

Один із найбільш відомих арт-критиків Франції – про жінку, яка створила не тільки нечувані моделі одягу, драпіровок, парфумів, прикрас, але й унікальний стиль, що вплинув на кращих дизайнерів XX і XXI століть. Книга Анрі Гіделя спирається на солідний фактичний матеріал: інтерв’ю із сучасниками, документи, публікації, втім, це не документальна оповідь, а добротний роман про Габрієль Шанель, ту саму «Коко», чий вік практично нікому не відомий... 

Яцюк В.

Малярство і графіка Тараса Шевченка: спостереження, інтерпретації / В. Яцюк ; Зредагував В. Козирський. - Київ : Рада, 2003. - 368 с. : іл. - На обкл. назва: Малярство і графіка Тараса Шевченка. 

Збірка статтей київського шевченкознавця Володимира Яцюка – безперечно, найкраща книжка про Шевченкову мистецьку спадщину, випущена в Україні за роки незалежности. Два десятки розвідок, які її склали, писали протягом п’ятнадцяти років. Більшість їх опубліковані в різний час на шпальтах спеціяльних та масових видань і доопрацьовані для збірки. У центрі уваги дослідника – спірні й малодосліджені питання атрибуції й датування Шевченкових робіт, творчий процес митця, проблеми наукового видання його образотворчої спадщини. Серед нових розвідок особливий інтерес викликає ширша студія про перший із п’яти відомих сьогодні Шевченкових альбомів; розглянуто «білі плями» історії побутування альбому і зроблено арґументовану спробу зреконструювати його первісний склад і композицію – тією мірою, якою це можливо. З-поміж розвідок попередніх років вирізняються розлогі нотатки про творчу історію «Катерини» та серію «Притча про блудного сина». 

 

Годж С.

Коротка історія мистецтва : ключові напрями, роботи, теми і техніки / С. Годж ; з англ. пер. П. Мигаль. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. - 224 с. : іл. 

Для розвитку західного мистецтва – від первісних часів і до сьогодення – характерне розмаїття течій та стилів, технік і матеріалів, розвиток нових ідей та новаторських стилістичних прийомів і взаємні мистецькі впливи.

Завдяки цьому кишеньковому пораднику ви зможете відстежити розвиток мистецтва від найдавніших часів, дізнатися про найвидатніших представників культурних епох і мистецьких рухів та переглянути їхні найвідоміші роботи. Кожну із них розглянуто в історичному контексті, а короткі біографічні анотації дають ширше уявлення про авторів і першоджерела їхньої творчості. 

Скрябін К.

Проза. Поезія / К. Скрябін ; [худож.-іл. О. Грехов ; худож.-оформл. О. Гугалова-Мєшкова]. - Харків : Фоліо, 2020. - 427 с. : іл. 

Кузьма Скрябін народився в місті Самборі на Львівщині 17 серпня 1968 року. Щоправда, тоді він був відомий як Андрій Кузьменко. Все визначилося 1989-го, коли Андрій записав першу пісню з гуртом «Скрябін», а згодом став у ньому співаком, автором пісень, незмінним лідером, власне, Кузьмою Скрябіним. Так тривало до трагічного ранку 2 лютого 2015 року – дня смертельної автомобільної аварії. Доля відміряла надто мале життя улюбленцю мільйонів, обдарувавши навзамін багатьма талантами. В цьому оригінальному виданні, яке покликане, зокрема, нагадати про неперевершене почуття гумору Кузьми, зібрано весь його прозовий доробок і частково – поетичний. Про що розповідає співак? Про себе, про нас, про життя і як у ньому не втратити здорового глузду. Інший порух душі, коли ранимість бере гору, – то поезії. 

Гутник Л.

Український кіноплакат 1947 - 1994 років з фондів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського : наук. кат. / Л. Гутник ; [відп. ред. Г. М. Юхимець ; авт. вступ. ст. Л. М. Гутник]. - Київ : Академперіодика, 2018. - 576 с. : іл., [52] арк. кольор. іл. 

У цій унікальній роботі опрацьовано й описано 3442 плакати, зроблені українськими митцями протягом певного періоду. Видання щедро проілюстровано – воно містить 365 кольорових зображень кіноплакатів, більшість із яких репродукуються вперше. Довідково-пошуковий апарат каталогу також вражає своєю повнотою та фаховістю: до нього увійшли: покажчик художників кіноплаката, іменний покажчик, покажчик назв фільмів.

Видання стане у пригоді студентам і викладачам у галузях мистецтвознавства, художникам, культурологам, бібліотечним працівникам та всім, хто цікавиться образотворчим мистецтвом й історією кіно.

Немає коментарів:

Дописати коментар