четвер, 8 вересня 2022 р.

Книга – це завжди актуально


Калейдоскоп новинок у відділі культури та мистецтва


Береза Р.

    Мистецька слава України: у пошуках євшан-зілля / Р. Береза. - Львів : Література і мистецтво, 2021. - 544 с. : іл.

 

   У книзі в формі есе-розповідей зображено життя і творчість окремих персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури. Книга буде корисною як для вузького кола спеціалістів, так і для широкого читацького загалу. А також стане у підмозі для літераторів, культурологів та мистецтвознавців, рівно ж як і для усіх тих, хто цікавиться вивченням історії України на прикладах життя і творчих звершень її визначних особистостей.

                 Кияновська Л.

    Мирослав Скорик / Л. Кияновська ; худож.- оформ. Є. В. Вдовиченко. - Харків : Час читати, 2021. - 124 с. : іл.

 

    Однією з найяскравіших особистостей української культури другої половини ХХ — перших десятиліть ХХІ ст. був композитор і музикант Мирослав Скорик (1938—2020). Його унікальний «життєвий проєкт» вмістив у себе так багато вершинних досягнень у різних сферах музичної культури, що видається дивовижним, як могла одна людина — навіть впродовж доволі тривалого часового відрізку понад півстоліття! — здійснити такий об’ємний творчий чин. Мабуть, одним з «ключів», яким можна відкрити таємницю його мистецьких звершень, була гуманістична спрямованість усіх помислів, потреба писати «для людей», а не для того, щоби показати і прославити себе.                 

 Пінчевська Б.

    Микола Глущенко / Б. Пінчевська ; худож.- оформ. Є.В. Вдовиченко. - Харків : Час читати, 2021. - 127 с. : іл.

 

     Микола Петрович Глущенко (1901 – 1977) – знаменитий український художник. Письменники захоплювалися його вмінням поєднати творчу працю з роллю професійного розвідника. Науковці-філологи вивчали листування живописця з видатними інтелектуалами того часу. Власники колекцій говорили про його твори на відомих аукціонах реалістичного живопису, на яких вартість картин Миколи Глущенка й нині невпинно зростає. Мистецтвознавці намагалися зрозуміти самі та пояснити іншим природу дивовижної гармонійності його творів. І всі, кожен по-своєму, мали підстави зачаровуватися тихою ніжністю його живопису – і природною, невимушеною, такою рідкісною  особистою гідністю цієї людини.

Магдич І.

    Ар-нуво. Стилі українського мистецтва ХХ століття / І. Магдич ; дизайн О. Старанчук, О. Грищенка. - Київ : Портал, 2021. - 120 с.

 

      ХХ століття — період, який спровокував цілий вибух нових стилів у світовому мистецтві, серед яких хронологічно першим був ар-нуво. Україна вбирала в себе всі нові європейські творчі ідеї, наповнюючи їх власним змістом і формами. Для тих, хто досі не цікавився вітчизняним мистецтвом, ця книга стане зручним і привабливим трампліном для входження до світу візуальної культури. А фахівці зможуть подивитися на свою царину з нового боку: побачити зображення рідкісних творів українського ар-нуво з обласних музеїв та простежити зв’язки національних і світових тенденцій у мистецтві ХХ століття.                       

 Аманн К.

    Балкони й тераси. Сучасні рішення : оригін. ідеї - максимум зручностей, краси, задоволення / К. Аманн. - Харків : Ранок, 2012. - 160 с. : іл.

       Сучасні креативні ідеї з рослинами для створення власної зони комфорту!

Насолоджуйтеся своїм індивідуальним садовим щастям на балконі або терасі! Ми зібрали для вас різні: розкішні, свіжі та неординарні, скромні й стильні дизайнерські рішення висадки рослин:
— Ідеї дизайну з усього світу: з узбережжя Північного моря, Альп, Сходу, Середземного моря, Америки та Австралії
— Сади в горщику для всієї родини
— Знайдіть свій власний стиль: романтичний, розкішний, близький до природного, густий аба мінімалістичний
— Фруктові сади в форматі «горщика»: класичний, стаціонарний, сучасний, екзотичний, декоративний

Немає коментарів:

Дописати коментар