вівторок, 28 липня 2020 р.

Видатний співець моря. Айвазовський І.К.

«Дев’ятий вал» (1850)

Видатний співець моря

Айвазовський І.К.

Море…Таємниче, мінливе, неосяжне – воно хвилює душу, не залишаючи людину байдужою. Скільки художників прагнули оспівати його в своїх картинах. Проте закарбувати красу морської стихії вдавалося не багатьом. Першим неперевершеним мариністом світу залишається Іван Костянтинович Айвазовський. Його по праву називають співцем моря.

Усе життя, хіба за винятком років навчання в Петербурзькій академії мистецтв та подорожей по світу, Айвазовський прожив у кримському містечку Феодосії. Тут він народився 29 липня 1817 р., тут створив найкращі свої картини.

Цікаві факти про Айвазовського:

1. З дитинства закоханий у море, саме йому він віддав свою любов і присвятив свою творчість. У художника вірменське коріння, а при народженні його звали Ованнес Айвазян. 

2. Схильність до малювання виявилася у нього ще в дитинстві.

3. Іван Айвазовський мав відмінний музичний слух. Ще в юності він навчився грати на скрипці.

4. Світова слава до Івана Айвазовського прийшла напрочуд рано. 25-річного художника захоплено приймали в Римі, Парижі, Лондоні, Амстердамі. У тридцятирічному віці Айвазовський уже був почесним членом Петербурзької Академії мистецтв, створені ним картини купували Микола ІІ, Олександр ІІІ, європейські монархи та турецькі султани. За видатні успіхи в живописі військово-морське відомство присудило йому звання художника Головного морського штабу з правом носіння адміралтейського мундира. Майже всі світові академії мистецтв ще за життя Айвазовського відзначили його нагородами, медалями та дипломами почесного члена.

«В гавані» (1842)

5.Брат живописця, Габріел Айвазовський, був архієпископом і видатним істориком.

6.Іван Айвазовський був почесним членом в шести містах - Санкт-Петербурзі, Парижі, Римі, Амстердамі, Штутгарті, Флоренції.

7. Свої твори, що вражали і вражають життєвістю і природністю, художник малював не з натури, а в майстерні. Айвазовський говорив, що рухи живих стихій невловимі для пензля: писати блискавку, порив вітру, сплеск хвиль немислимо з натури, художник повинен запам’ятовувати їх. Він малював по пам’яті і дуже швидко, досконало знав будову різних кораблів і в цьому був недосяжний для авторів рівень а-ля Айвазовський.

8. Закінчив Академію мистецтв із золотою медаллю. Айвазовський за рахунок Академії  був відправлений в тривалу подорож  на шість років. Він відвідав Італію, Францію, Голландію, Іспанію, Португалію і Швейцарію.

«Неаполітанська затока вранці» (1843)

9. Айвазовський не любив читати. Він дружив з Пушкіним, хоча при цьому навіть не був знайомий з його творчістю.

10. Майже все життя художник прожив в Криму. Його перша дружина пішла від нього через його бажання жити в провінції, а не в Петербурзі. Другий раз він одружився на дівчині на 40 років молодшій  за нього.

11. Іван Айвазовський жертвував багато грошей на благоустрій Феодосії, свого рідного міста. На його гроші тут були побудовані школа мистецтв, музей, галерея та концертний зал. Також тут проклали водопровід і значно розширили порт.

12. Коли в 80-х роках 19-го століття у місті настала велика посуха, Айвазовський проклав в місті труби від джерела,що належало йому. Воду всі могли набирати безкоштовно, а джерело давало близько 50 тисяч відер на добу.

13. Одного разу в Венеції Айвазовський написав картину для місцевого власника ковбасної фабрики за ковбасу. Пропозиція про бартерний обмін надійшла від венеціанця.

«Морський вид з каплицею на березі» (1845)

14. Чекаючи гостей, живописець знімав етикетки з пляшок і замінював їх власними, які сам же і малював. Нові етикетки зображували море.

15. Заздрісники нерідко звинувачували Айвазовського в нечесних прийомах, і він, щоб розвіяти сумніви публіки, не раз влаштовував сеанси публічного живопису, вражаючи присутніх швидкістю і чіткістю своєї роботи.

16 Своєю найкращою картиною майстер вважав ту, що стоїть на мольберті в майстерні, щойно розпочату. Художник мав 120 персональних виставок на батьківщині та за кордоном.

17. Протягом життя Іван Айвазовський написав понад 6000 картин.

18. Яскравість його фарб і «жвавість» картин вражали критиків. Не раз висловлювалися припущення, що він використовує якісь «особливі» фарби. Сам художник тільки посміювався, знаючи, що вся справа в таланті, а не в фарбах.

19. Будинок Айвазовського, розташований в Феодосії, на березі моря, був зведений за його власним проектом.

20. Папа Римський був так вражений його полотном «Хаос. Створення світу», що побажав купити картину, але художник не взяв грошей, а картину просто йому подарував.

«Хаос. Створення світу» (1841)

21. Айвазовський захоплювався історією і археологією, і сам багато разів брав участь в розкопках і археологічних дослідженнях.

22. Іноді він малював портрети, але тільки портрети своїх друзів і близьких.

Портрет дружини художника Анни Бурназян (1882)

23. За його вклад в культуру імператор подарував  живописцю довічне дворянське звання.

24. Айвазовський був другим художником, чиї роботи виставили в галереї Уффіці у Флоренції та першим у Луврі. Його картини – одні з найдорожчих серед визнаних українських та російських майстрів. Роботи художника й донині активно продаються на аукціонах «Крістіс» і «Сотбіс» та у середньому коштують 100-200 тисяч фунтів. У 2012 році картина «Вид Константинополя і Босфора» була продана за рекордну для Айвазовського ціну, 3.2 мільйони фунтів.

«Вид Константинополя і Босфора» (1856)

25. Помер у 1900 р. та похований в огорожі вірменської церкви у Феодосії. На його могилі є напис: «Народившись смертним, залишив по собі безсмертну пам’ять».


Немає коментарів:

Дописати коментар