пʼятницю, 1 травня 2020 р.

2 травня у світі відзначають Всесвітній день скрапбукінгу.

Що це таке? Для чого потрібен скрапбукінг? Де його використовують? Відповіді на ці та інші питання даємо просто зараз.
У нашому житті час від часу відбуваються події, які є для нас знаковими, поворотними або просто приємними. Природно, що ми хочемо пам'ятати про них і намагаємося тим чи іншим чином їх увічнити. Тому людство винайшло фотографію. Наступним кроком став винахід фотоальбомів. І вже на цьому сприятливому грунті розрослася ідея скрапбукінгу. Назва «скрапбукінг» - це похідне від двох англійських слів scrap - вирізка та book - книга. Технологія скрапбукінгу спочатку використовувалася для прикрашання фотоальбомів, надання їм оригінальності та унікальності. Згодом скрапбукінг переріс у втілення єдиної думки яскравими виразними візуальними засобами.
Історія ж скрапбукінгу сягає корінням у давнину, адже записні книжки, журнали, що містять різні записи, були присутні практично в усіх культурах. Так у Стародавній Греції було «модно» мати спеціальну книжечку для записів, куди можна було вносити будь-яку почуту важливу інформацію і свої думки. В Англії у XV столітті теж відбулось певне нововведення – поважні лорди та леді заводили своєрідні книги, куди записували все найважливіше, що хотіли зберегти і запам’ятати. Це і рецепти, медичні знання, цитати, поезію, листи і навіть молитви. Записники подібного роду були особливо популярні у студентів або вчених людей, які хотіли якомога більше запам’ятати корисного. У США в 18-19 століттях жінки і чоловіки вели альбоми вже по-новому, прикрашаючи цитати і вірші вирізками з газет, наклейками з кольорового паперу. Використовували також етикетки для прикрас. Навіть сам президент Томас Джефферсон створював альбом для себе і сім’ї, де зберігав дорогі серцю вірші, цікаві статті і навіть засушував листя. У нього було кілька альбомів, які він дуже дбайливо оберігав, зберігаючи їх у шкіряних обкладинках. За правління королеви Вікторії, з’явилися альбоми з замочками, щоб щоденник був індивідуальним і недоторканним. Навіть наші бабусі та мами в минулому створювали різні альбоми друзів та альбоми-пісенники, куди обов'язково вклеювали портрети улюблених виконавців, газетні та журнальні вирізки, тексти пісень і ноти.
Сучасний скрапбукінг, в тому вигляді, який існує зараз, зародився на Заході в 80-х роках минулого століття, і спочатку був захопленням домогосподарок. Однак з часом це захоплення набуло глобальних масштабів. І в підсумку скрапбукінг трансформувався у різновид творчості, яким із задоволенням займаються представники різних соціальних груп.  Сучасним витком у розвитку скрапбукінгу можна вважати подію, яка сталася в 1980 році. Саме цей рік вважають відправною точкою для зародження нових тенденцій в творчості скрапбукінгу. Сім’я Крістенсен зі США принесла на виставку цілих 50 альбомів своєї сім’ї, де була зібрана вся історія їхнього роду. Звичайно, їх альбоми викликали чималий інтерес, їх розглядали, обговорювали і захоплювалися. Крістенсени, побачивши, який фурор викликали їх родинні альбоми серед публіки, вирішили створити книгу про те, як потрібно вести скрапбукінг. Книга називалася «Спогади, що ожили». Рівно через рік вони заснували перший магазин, де продавали всі важливі матеріали для скрапбукінгу, а з розвитком інтернету і продажів через мережу з’явився їх перший інтернет-магазин, де продавалися товари для створення домашніх альбомів. В Україні ж захоплення цим видом творчості тільки починає набирати обертів.
Як відомо, скрапбукінг спочатку використовувався як техніка прикрашання фотоальбомів, але з часом відбулося розширення сфери застосування цієї технології. Тому зараз вона активно використовується в оформленні: класичних паперових альбомів, цифрових фотоальбомів, рамок для картин і фотографій, листівок, панно, подарункової і звичайної упаковки.
З появою комп’ютерів і впровадженням інтернету по всьому світу з’явився новий вид скрапбукінгу, який називають цифровим. Тепер такий вид доступний всім і кожному, так як гаджети стали доступні, а інтернет – недорогим. Оформляти альбоми в цифровому вигляді зручно, це суттєво економить час і приносить чимало задоволення. Однак багато хто стверджує, що щоденник ручної роботи приносить більше радості і задоволення, так як сам процес створення є надихаючим і творчим. Крім того такий витвір можна спробувати на дотик. Як би там не було, зараз кожен сам може для себе вирішити, який вид скрапбукінгу йому до душі і де краще проявити свою фантазію.







Немає коментарів:

Дописати коментар