вівторок, 28 квітня 2020 р.

День танцю

Хай живуть різні танці –
Балетні та естрадні,
Народні і класичні,
Спортивні і величні!
Швидкі і повільні,
Часом перевірені,
Старовинні, сучасні –
Мистецтво танцю чарівне!
Сьогодні день особливий для всіх, хто живе в ритмі танцю, хто йде по життю, танцюючи, хто не може втриматися, коли чує музичний ритм, і, не маючи змоги протистояти покликові душі, робить невимушені па.
З 1982 року, за рішенням ЮНЕСКО, 29 квітня відзначається Міжнародний день танцю. Ця дата обрана не випадково. Адже цього дня, 1727 року, народився Жан Жорж Новер, французький балетмейстер, реформатор та теоретик хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».
Існує дуже багато видів і форм танцю. Народний танець – яскраве вираження менталітету і творчості кожного народу, віддзеркалення традицій, хореографічної мови, пластичної виразності у співвідношенні з музикою. Класичний танець є основою мистецтва балету, започаткованого наприкінці XVI століття, і вимагає спеціальної підготовки. Естрадний танець має власну специфіку та підпорядкований завданням підтримки виступу певного естрадного співака.
За кількістю учасників танці поділяються на сольні танці, парні танці та групові танці. За призначенням танці поділяються на соціальні, обрядові, сценічні, еротичні тощо.
Пропонуємо здійснити подорож по деяких країнах світу і дізнатися про їх національні танці. Танці народів світу збереглися крізь століття і є невід’ємною частиною їх культури і традицій. Багато з них поширилися по всьому світу і стали популярними, інші ж видозмінилися і злилися один з одним.

 Гопак, Україна. Гопак вважається національним українським танцем. З боку він виглядає дещо захопленим і шаленим, тому що містить елементи військового ритуалу козаків шістнадцятого століття. Вони святкували переможні битви танцем з акробатичними стрибками, а іноді навіть використовували мечі. Пізніше в гопаку стали брати участь і жінки, танець з’явився в балетах і операх, але при цьому зберігши свою колоритність. Гопак вважається демонстрацією сили, спритності і благородства. Використовуються наряди, ідентичні формі запорізьких козаків 16 століття.

 Сиртакі, Греція. Назва танцю Сиртакі походить від грецького слова «дотик». Цей танець з’явився відносно недавно – в 1964 році. Його придумали спеціально для епізоду у фільмі «Грек Зорба», тому помилково вважають його традиційним народним танцем Греції. Проте, він поєднує в собі деякі фігури стародавнього танцю грецьких воїнів під назвою Хасапіко. Популярний грецький композитор Микис Теодоракис написав також музику, яка використовується танцюристами Сиртакі. Саме після появи фільму на телеекранах Сиртакі став невід’ємним символом Греції і найпопулярнішим танцем, який поширився по всьому світу.

 Фламенко, Іспанія. Іспанський традиційний танець фламенко буквально випромінює чуттєвість і трагічність. Фламенко називають найкрасивішим виразом почуттів у танці, яке тільки можна уявити. Виконаний належним чином, цей танець вразить вас своєю пишністю, тріпотливими і ритмічними рухами, складними правилами і фігурами. Не забувайте підтримувати горду поставу і образ розлюченого переляку, що дуже важливо для танцюриста Фламенко. Помилково вважати, що невід’ємним атрибутом Фламенко є кастанети – це скоріше матеріал для туристів.

 Мазурка, Польща. Виникла у мазурів (етнічна група поляків), звідки й походить назва танцю. Танець виконується парами по колу стрімко, динамічно і виразно. Ліричний початок поєднується з войовничим елементом. Легкі ковзні рухи змінюються ударами каблуків і хвацьким пристукуванням. Зрештою мазурка набула широкого розповсюдження у всіх європейських країнах як бальний танець, а в сценічній обробці увійшла до оперних і балетних спектаклів.

 Полонез, Польща (скорочено пол. polonez, фр. polonaise, від фр. polonais – польський) – це урочистий бальний танець. Він народного походження. У XVI ст. він був поширений як придворний танець у Франції та інших європейських країнах. Музичний розмір його 3/4. Танцюючі рухалися парами, м'яким урочистим кроком, акцентованим на третій чверті кожного такту, плавним присіданням. Після урочистого ходу полонез виконувався з різноманітними фігурами, зберігаючи при цьому церемоніальний характер.

 Чардаш, Угорщина Найбільш поширений і характерний угорський танець. Назва його походить від слова “чарда”, що означає “корчма”. Раніше корчма в Угорщині служила місцем відпочинку для пастухів, простого люду, а згодом вона перетворилася на своєрідний клуб для населення. З 30-х років XIX ст. танець був найпопулярнішим як бальний танець; як народний танець існує в Угорщині й донині.

 Полька, Чехія (від чеського “пулка” – половинка) – старовинний чеський народний танець, що одержав свою назву завдяки півкроку, на якому побудовані його рухи. Виконується полька парами по колу. Це жвавий і простий за формою танець, який одержав на початку XIX ст. широку популярність у Словакії, Сербії, Угорщині, Австрії. У 40-х роках того ж століття полька поширилася по всій Європі як бальний танець.

 Вальс, Австрія.
Вісімдесяті роки XVIII століття – це час, коли вальс придбав популярність у Відні, а потім поширився по всіх країнах світу. Його батьківщиною визнана Німеччина та Австрія. Саме цей танець став еталоном, прикладом для створення ряду бальних танців. У Чехії схожий танець називався «манетік», у Франції «лавольта». Більш всіх схожий на вальс австрійський танець під назвою «Лендер».

 Кан-кан, Франція.
Запальний і яскравий танець кан-кан з'явився в XIX столітті. Спочатку він зародився в робочих кварталах. Простий народ, втомлений від важкої роботи, хотів бачити веселі та святкові танці. Саме таким і був кан-кан. Спочатку цей танець виконувався однією танцівницею. Час потому його почали танцювати одночасно кілька дівчат, вишикувавшись в один ряд. Глядачеві сподобався такий варіант виконання. Запальний Кан-Кан став масовим танцем.

 Ірландські танці, Ірландія. Сформувалися у XVIII-XX століттях, як зрозуміло з назви, в Ірландії. Особливої популярності вони набули після того, як в дев'яностих роках весь світ побачив танцювальне шоу Riverdance і пішли за ним інші ірландські шоу. Ірландські танці поширилися по всьому світу Танці виконуються тільки під ірландські мотиви. Танцюристи завжди тримають руки вздовж тіла. Це, на думку експертів, не тільки ускладнює танець, але ще й привертає увагу глядачів.

 Самба, Бразилія. Усміхнені жінки в яскравих карнавальних вбраннях, що розгойдуються в такт музиці стегна і руки – все це є елементами культового бразильського танцю. Самба – танець і музичний жанр, який невіддільний від бразильської ідентичності. Навіть національна знаменита футбольна майстерність, як кажуть, походить від самби. Завдяки легендарному карнавалу Ріо-де-Жанейро танець знайшов світову популярність. Існують десятки різновидів самби, в залежності від регіону країни.

 Танго, Аргентина. Танго розвивалося разом зі столицями, де народився танець – Монтевідео і Буенос Айресом. Найбільш поширена танцювальна версія танго існує з початку двадцятого століття, але існує і безліч інших різновидів і стилів. Маловідомий факт полягає в тому, що спочатку танго танцювалось тільки чоловіками. Також цікаво, що танець має африканське коріння, так як зародився в африканських спільнотах Буенос-Айреса. Танго поширилося по всьому світу. Практично в кожному місті країни є клуби, де можна практикуватися і вивчити базові рухи.

 Сальса, Куба. Сальса – це не просто танець, а скоріше стиль життя, охопивши весь світ потужний рух, об’єднує сотні тисяч людей по всьому світу. Сальса об’єднує в собі ряд латиноамериканських танців, включаючи реггетон і меренге. Постійно підключаються інші стилі і танці, виникають нові різновиди сальси. У сальси є власна універсальна мова, зрозуміла для танцюристів з будь-якого куточка світу. Ви можете приїхати куди завгодно, і навіть не знаючи місцевої розмовної мови знайдете загальне розуміння з танцюристами сальса. Як рух, сальса оформилася в Нью-Йорку в 1970 роках, але в різних регіонах світу є свій власний стиль танцю.

 Танець живота, Алжир. Танець живота вважається традиційним в Алжирі, але виник під французьким впливом. У нього злегка конфліктна репутація, пов’язана з походженням танцю. Жінки алжирського народу Улед Наїл завжди славилися своїм барвистим одягом і ефектними прикрасами. Коли ці кочові берберські племена виявилися в скрутному становищі, жінкам довелося шукати роботу у великих містах. Вони виявилися найбільш затребувані, як виконавиці танцю живота. Зараз танець поширився по всьому світу і є досить популярним у всіх країнах.

 Хіп-хоп, Америка.
Виконавці танцю хіп-хоп рухаються під музику реп, здійснюючи розв'язні, розслаблені і м'які рухи. Стиль танцю зародився в Америці, де його виконували прямо на вулицях. Сьогодні хіп-хоп можна з повною впевненістю назвати найпопулярнішим сучасним танцем у світі. Його можна бачити в кліпах зірок, на вечірках і в клубах. Танець не стоїть на місці, постійно розвивається. Він ускладнюється, додаються нові рухи, характерні такими напрямками, як латина, сальса, джаз, реггі, поп, брейк, локінга та ін.

 Ритм-енд-блюз, Америка (R'n'B). Ще один сучасний танець, один з лідерів за популярністю - клубний R'n'B. У ньому переплетені елементи фанку, блюзу та хіп-хопу. Під час виконання можна бачити і рух стегнами, і імітацію грудною кліткою биття серця, і стрип-пластику. Даний клубний танець виконується під ритм-енд-блюз. Найбільше цей стиль танцю схожий на хіп-хоп, тільки більш чуттєвий, граціозний, пластичний. Основними рухами є кач і шейк.

 А от самий популярний танець у світі вважається «макарена». Танець, який танцювали у всіх країнах світу, не залежно від віку і статі, придумали спеціально, щоб виконувати його під популярну пісню «Макарена». Назвали цей танець так само. Завзятий танець з невибагливими рухами давав людям можливість розслабитися, забувши про насущні проблеми, танцювати і сміятися. Він народився в іспанській Андалузії. За рік танець макарена підкорив весь світ. Його танцювали на весіллях і днях народження, на корпоративах і в місцях відпочинку.

Про любов до танців дуже гарно сказав якось найуспішніший виконавець в історії поп-музики, танцюрист Майкл Джексон: «Свідомість виражає себе через творчість. Світ, в якому ми живемо, є танцем творця. Танцюристи приходять і йдуть в одну мить, але танець продовжує жити. Дуже часто, танцюючи, я відчуваю дотик чогось священного. У такі моменти я відчуваю, що моя душа злітає і стає одним цілим з усім, що існує. Я стаю зірками і місяцем. Я кохаю і є коханим. Я стаю переможцем і переможеним. Я стаю господарем і рабом. Я стаю співаком і піснею. Я продовжую танцювати - цей вічний танець творіння. Творець і творіння зливаються в гармонії. Я продовжую танцювати ... і танцювати ... і танцювати, адже існує тільки ... танець».

Немає коментарів:

Дописати коментар