четвер, 27 лютого 2020 р.

Новинки літератури у відділі культури та мистецтв,які вас здивують!


Чепелик В. В.
Бесіди про українську архітектуру / В. В. Чепелик ; за заг. ред. А. О. Пучкова. - Київ : Фенікс, 2013. - 224 с. : іл.

Видання містить цикл бесід академіка Української академії архітектури, лауреата Державної премії України в галузі архітектури, почесного доктора НДІТІАМ, кандидата архітектури, професора Віктора Васильовича Чепелика (14.03.1927–14.05.1999) про українську архітектуру XIV–XVIII ст., що були надруковані у багатотиражці Київського інженерно-будівельного інституту упродовж 1989–1991 рр. У додатках подано статті про творчі стосунки В. Кричевського та М. Лисенка, про житлову архітектуру українського архітектурного модерну.
Розраховане на архітектурознавців, культурологів, аспірантів і студентів творчих факультетів вищих і середніх навчальних закладів
Пучков А.
Нарис історії архітектурознавства / А. Пучков. - Київ : Фенікс, 2013. - 196 с. : іл.

Книга містить огляд основних напрямів становлення європейського архітектурознавства, як окремої логоцентричної дисципліни гуманітарного циклу від часів античності. Для студентів і аспірантів гуманітарних факультетів і кафедр, фахівців з теорії й історії культури, архітектурознавців.

Василь Гнатович Непийпиво : каталог виставки / М-во культури і мистецтв України, Дирекція худож. виставок України ; [упоряд.: Говдя О. П., Нестеренко П. В.]. - Київ : PC WORLD UKRAINE, 2002. - 74 с. : іл. - (Видатні українські художники ХХ-ХХІ століть).

В його душі живуть тисячолітні ліси й задумливі села, велелюдні міста і тихі води, він відкриває велику поезію в безмовності придніпровських пагорбів і цвітінні гречок, соняшників, льону у кожному шелесті осіннього листка, що падає з дуба, переблиску лісового серця і закликає бути присутніми і нас, бути учасниками таємничого процесу творення, невпинних пошуків краси всього сущого і великих відкриттів.
Цей художник такий щедрий, добрий і ніжний, що мимоволі згадуються рядки поета : «Хтось гладив ниви, так ніжно гладив …»
Костюк Н.
Українська богослужбова музична культура 1801 - 1916 років : (наук.-дидакт., ужитк.-спів., концерт.-виконав. і композитор. аспекти) / Н. Костюк ; НАН України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського. - Київ : Бураго Д., 2018. - 654 с.

У монографії розглянуто основні аспекти функціонування української богослужбово-музичної культури і тенденції, що виявлялись у цій сфері в період 1801-1916 років. Музично-релігійна діяльність розглядається як практична реалізація духовних потреб різних верств віруючих в синкретичній взаємодії дидактично-освітньої і наукової сфер, а також творчому й світоглядному ракурсах. Окреслено етапи розгортання основних процесів, підходи до вивчення, збереження і оновлення церковно-співочих традицій, а також пов'язані з цим творчі здобутки та суперечності.
Армстронґ С.
Крута архітектура : супер. факти для дітей малих і великих / С. Армстронґ ; пер. з англ. Г. Лелів. - Київ : Моя кн. полиця, 2018. - 112 с. - (Серія «Круті знання для пізнання»).

Ця книга – чарівний ключ до брами дивовижного замку під назвою «Архітектура». Розкаже про неймовірні архітектурні подвиги, геніальні винаходи та дивовижні досягнення. Познайомить читачів з найвідомішими будівлями світу від пірамід Гізи й собору Саґрада Фамілія до фантастичних будівель Захи Хадід, хмародерів у Дубаї і лондонського «Уламка». Розповість про основні стилі архітектури, від найдавніших до найсучасніших, про знаменитих архітекторів: Брунеллескі, Ллойда-Райта, Тадао Ондо та інших. А тих, хто мріє в майбутньому займатися цією справою навчить креслити як справжні архітектори.

Немає коментарів:

Дописати коментар