четвер, 16 січня 2020 р.


Зима – не тільки найзатишніша пора року, а й найбільш книжкова пора. Думаю, багато хто зі мною погодиться: холодний зимовий вечір найкраще присвятити приємній книзі. Загорнутися у теплий плед, зігрітися ароматним напоєм, поласувати чимось смачненьким і зануритися у захопливу історію. Але яку книгу обрати?
Коломієць Р. Г.
   Гнат Хоткевич / Р. Г. Коломієць. - Харків : СИЦИЯ, 2019. - 121 с.
Гнат Хоткевич (1877-1938) – митець небаченого в українській художній культурі масштабу творчості: бандурист, письменник, мистецтвознавець, театральний діяч, історик, педагог, етнограф, художник... Український Леонардо до Вінчі – таким він уявляється сьогодні. Своєю творчістю і організаційно-творчою діяльністю він охопив усю Україну – від Слобожанщини до Карпат. Ніщо – ні матеріальні нестатки, ні вимушена еміграція, ні переслідування з боку царизму, ні терор за часів радянської влади – не могло вгамувати його спраги до творчості. Митець українського розстріляного Відродження, романтик у житті і провидець у творчості, він був потрібен своєму народові у найважчі для нього часи. Потрібен він і нам, його нащадкам, які вибудовують українську державу.
Марчак В.
   Про малярство : навч. посіб. / В. Марчак ; Укр. акад. дизайну. - Львів : Стебеляк О. М., 2018. - 264 с. : іл.
Навчальний nосібнuк прuсвячено акmуальнuм проблемам методики викладання «Живoпиcy» – однієї з фундаментальних дисциплін фахової підготовки у художніх закладах освіти України. В ньому розглядаються важливі питання специфіки формотворення у мистецтві та проблеми розвитку творчої особистості.
Берд М.
    100 ідей, що змінили мистецтво / М. Берд ; пер. з англ. О. Українця та К. Дудки ; за ред. М. Ільницької та Я. Цимбал. - Київ : ArtHuss, 2019. - 208 c. : іл.
За тисячі років мистецтво набуло незліченних форм і втілень. Але час від часу нові відкриття чи віяння змінюють вигляд того, що ми звикли називати мистецтвом, або ж сам спосіб, у який ми його сприймаємо.
Майкл Берд систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стріт-арту. У своїй книзі дослідник демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи, якими створюється мистецтво.
Автор інтегрує історію мистецтва до ширшого контексту розвитку ідей, філософії, винаходів, світогляду, а також демонструє, як ідеї попередніх епох переосмислюються сучасними митцями.
Майже 300 кольорових ілюстрацій створюють потужний візуальний супровід, перетворюючи книжку на мандрівку крізь епохи, стилі та ідеї.
Павленко С. О.
  Батуринська фортеця / С. О. Павленко. - Київ : Мистецтво, 2019. - 191 с. : іл.
У книзі відомого дослідника Гетьманщини Сергія Павленка вміщено нариси про виникнення та розбудову Батуринської фортеці, її захисників і про драматичні події 1632 та 1708 років. Видання знайомить з новими фактами, джерелами й версіями буття колишньої гетьманської столиці та її очільників. Особлива увага приділяється періоду, коли володарем булави був Іван Мазепа, який доклав чимало зусиль для зміцнення фортеці. Саме Батурин як символ суверенної влади був знищений вщент під час московської навали 1708 року.
Скрябін К.
    Повне зібрання творів / К. Скрябін ; [худож.-оформ. М. С. Мендор]. - Харків : Фоліо, 2019. - 444 с.
Кузьма Скрябін (справжнє ім’я Андрій Кузьменко) народився в місті Самбір Львівської області 17 серпня 1968 року. Закінчив музичну школу за класом фортепіано. У 1989 році записав першу пісню у складі музичного гурту «Скрябін». З того часу став відомим як співак, автор музики і текстів пісень, а з 2006 року (після публікації повісті «Я, “Побєда” і Берлін») ще і як талановитий письменник. 2 лютого 2015 року Кузьма Скрябін трагічно загинув в автомобільній аварії.
У цьому виданні під однією обкладинкою зібрано увесь творчий доробок Кузьми – як прозові його твори («Я, “Побєда” і Берлін» , «Я, Паштєт і Армія», «Я, Шонік і Шпіцберген»), так і поетичні – тексти пісень (усі твори виходили окремими книжками у видавництві «Фоліо»). У них Кузьма Скрябін постає, з одного боку, оригінальним прозаїком з іскрометним почуттям гумору, а з іншого – глибоким ліриком, що відчуває найтонші подихи душі.

Немає коментарів:

Дописати коментар