понеділок, 27 березня 2017 р.


Мистецька шевченкіана у відділі культури та мистецтв


Шевченко Т. Г.
Мистецька спадщина = Artistic heritage = Художественное наследие / Т. Г. Шевченко. - Київ : Мистецтво, 2013. - 352 с

Альбом репрезентує малярську спадщину Тараса Шевченка (1814 – 1861), яка є здобутком не лише українського народу, а й світової культурної спільноти.
Живопис майстра,  малюнки та акварелі – гармонійно поєднані з поетичним словом Кобзаря. Портретний живопис, краєвиди, жанрові композиції та ілюстрації художника втілюють глибинну філософію українського народу. Репродукції творів супроводжуються науковими коментарями.


Шевченко Т. Г.
Художник = The artist : повесть / Т. Г. Шевченко. - Киев : Мистецтво, 2014. - 384 с. : ил. - В надзагл.: К 200-летию со дня рождения Т. Шевченка.

У виданні подано автобіографічну повість видатного українського поета і художника Тараса Шевченка (1814-1861). Цей літературний твір, написаний російською мовою, розповідає про формування духовного світу, естетичних поглядів і переконань митця у період його життя й навчання у Петербурзі 30-40-х років ХІХ ст.
Текстовий матеріал доповнено майже 350 ілюстраціями творів автора, українських, російських та західноєвропейських художників, репродукціями рідкісних документів, світлин.


Кульчий О.
Документальна скарбниця Шевченківських лауреатів / О. Кульчий, Т. Малярчук, Ю. Бентя ; Держ. архівна служба України, Центр. держ. архів-музей літ. і мистецтв України. - Київ : КЛІО, 2013. - 352 с

У виданні «Документальна скарбниця Шевченківських лауреатів», підготовленому до 200-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, художника, громадського й політичного діяча Тараса Шевченка, на основі архівних документів, друкованих видань висвітлено факти життя та творчу діяльність видатних вітчизняних митців, чиї особові фонди зберігаються у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України. Вперше представлено численні автографи, рукописи творів, начерки, ескізи, титули книжок із дарчими написами, фотографії в колі родини, друзів та колег українських письменників, поетів, художників, скульпторів, архітекторів, композиторів, режисерів, акторів, літературознавців, мистецтвознавців, журналістів, які є лауреатами найвищої в Україні відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва – Національної премії України імені Тараса Шевченка.


Генералюк Л.
«Святим дивом сяють храми божі...» : храми України в малярстві, поезії, прозі Шевченка / Л. Генералюк. - Київ : Балтія-Друк, 2013. - 168 с.

До Вашої уваги книга Лесі Генералюк про українські храми, котрі відвідував, змальовував, згадував у своїх творах Шевченко. Чому саме храми стали предметом авторської зацікавленості? Яке відношення мають старовинні культові споруди до Шевченкової поезії. Зрештою, звернення великого українського поета до історії, до традицій старовини також було способом розкриття глибокого драматизму . Шевченкіана невичерпна ,а саме безконечні глибини Шевченкової творчості, і тому ми чигаємо Шевченка щоразу по-новому.  І це мало свої причини: захоплення постаттю великого поета як поета народного і наці­онального привело до певного спрощення його образу. Тарас Шевченко був поетом і художником , а став фаховим, високопрофесійним майстром, який з одного боку органічно сприйняв і переробив досвід народної творчості, а з другого - досвід європейського класичного мистецтва.


Шевченко у піснях [Ноти] : до 200-річчя від дня народж. Тараса Шевченка / [упоряд.: І. Кідощука та А. Плішки ; передм. І. Кідещука]. - Сучава : Лідана, 2014. - 181 с

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка
Книга включає пісні на слова Т.Г. Шевченка, а також народні й авторські пісні про Кобзаря. Чимало надрукованих у цьому виданні пісень зібрав композитор і невтомний фольклорист Кузьма Смаль. Проект пісенної Шевченкіани здійснив композитор, народознавець із Чернівецького університету імені Юрія Федьковича Андрій Плішка, вперше подавши пісні українських композиторів із Румунії.

Отже, запрошуємо завітати до обласної бібліотеки для юнацтва, де ви зможете більш детально ознайомитись з презентованими виданнями.



Немає коментарів:

Дописати коментар