понеділок, 16 листопада 2020 р.

Дегустація новинок літератури у відділі культури та мистецтва.

Книга – наше багатство. Книга відобразила наше минуле і сучасне. Вона відобразить і наше майбутнє. (Айбек)

 

Григоренко Е. Г.
Джон Кейдж. Творчество / Е. Г. Григоренко. - Київ : Муз. Україна, 2012. - 226 с. : ил., нот.

Книга дає глибоке і цілісне уявлення про особистість і творчість Джона Кейджа, його художньому методі . Автор яскраво описує середовище і історичні культурні реалії, в яких формувалося і розвивалося творчість американського композитора. Книга адресована музикантам, мистецтвознавцям і всім, хто цікавиться мистецтвом двадцятого століття.

 

Сенцов О.
Другу також варто придбати : [роман] / О. Сенцов ; пер. з рос. С. Осока. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. - 560 с.

Джим Гаррісон, головний герой книжки, господар дому, сидить у вбиральні й гортає майже «підпільні» журнальчики, його дружина – готує сніданок... Це мав бути звичайний день звичайних людей, та зненацька у місто розпочинається вторгнення: з глибин космосу, небайдужого до долі людської цивілізації, прилетів... рай. А хто ж не мріє про щасливий контакт із позаземним розумом і ...

 

Майданович Т. В.
Калиновий птах [Ноти] : поезії і пісні з нотами / Т. В. Майданович ; муз. Л. Й. Левченко (Бутуханової). - Київ : Криниця, 2006. - 168 с. : іл.

Понад сорок пісень написали разом письменниця Тетяна Майданович Людмила Левченко (Бутуханова) – вчителька музики київської школи-інтернат № 17. Вперше їх озвучує вокальний гурт «Співаночка», яким керує Людмила Йосипівна, а також співають колеги-вчителі на шкільних урочистостях. Деякі пісні з'являлися на світ у дитячих дошкільних закладах. Пісні, які несе на білих крилах-сторінках співучий «Калиновий птах»,  звучать на сцені, в ефірі.
Друкувалися в часописах, збірниках, ЗМІ. Твори, зібрані в цій книзі, стануть в пригоді і в родинах, і в навчальних закладах. Три розділи – наче три окремі книги для читачів різних поколінь – в наймолодших до найстарших, турботи і радощі яких щодня переплітаються.

Хейл Г.
Практическая энциклопедия фэн-шуй / Г. Хейл ; [пер. с англ. А. Блейз]. - Москва : ОЛМА-ПРЕСС, 2001. - 255 с. : ил.

Сучасний фен-шуй допомагає створювати таке навколишнє оточення, в якій людина відчуває себе комфортно і спокійно. Деякі з цих правил підказані здоровим глуздом. Інші спочатку можуть здатися безглуздими, але лише до тих пір, поки не стане зрозуміло, що тільки зробивши певні кроки до вирішення безлічі проблем, можна «підключиться» до енергії простору навколо нас і з її допомогою прискорити бажані зміни.
Мета цієї книги – показати, що таке фен-шуй в сучасному світі і сформулювати його основні принципи, проілюструвавши їх прикладами як з нинішніх, так і давно минулих днів.

Реальність Ілюзії. Олександр Гнилицький : [виставка, 23 лют. – 26 берез. 2017 р. : Мистецький арсенал, Київ, Україна : каталог / тексти : О. Островська-Люта та ін. ; ред., пер.: О. Щур, Я. Стріха]. - Київ : Мист. арсенал, 2008. - 208 с. : фотоіл., реп род.

Мистецький арсенал є флагманською українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи. Місія Мистецького Арсеналу – сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури.

Понад кордонами = Beyond borders : modern ukrainian book design 1914-1945 : модерна укр. кн. графіка 1914-1945 / вид. підгот. М. Мудрик. - Київ : Гама-прінт, 2009. - 176 с. : іл.

Доробок художників, які працювали у часи між світовими війнами за межами СРСР (передусім у Польщі та Чехословаччині), в радянській історіографії українського мистецтва трактували тенденційно, а частіше попросту замовчували. Творчість книжкових графіків не становила винятку. Цю лакуну вже потроху заповнюють – досить згадати узагальнювальні праці Ольги Лагутенко з історії української книжкової графіки XX століття або Оксани Пеленської про українське мистецьке життя Чехії 1920–1930-х років. Ще один крок у цьому напрямі – двомовний альбом-монографія «Понад кордонами», що її впорядкувала відома дослідниця українського мистецького аванґарду 1910–1920-х років, професор Мічиґанського університету Мирослава Мудрак, а видала «Критика» спільно з Українським науковим інститутом Гарвардського університету за підтримки Фонду кафедри українознавства, яку уможливили щедрі пожертви визначних меценатів п. Оксани Пристай і п. Аркадія Муляка.

Немає коментарів:

Дописати коментар