суботу, 16 травня 2020 р.

Фредді Мерк’юрі

У Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу
згадуємо кумира мільйонів
Фредді Мерк’юрі

Сьогодні, в третю неділю травня, люди у всьому світі згадують рідних, близьких, просто знайомих, які померли від СНІДу.
Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу відзначається з 1983 року в пам’ять про померлих від цієї хвороби і для надання допомоги ВІЛ-інфікованим. У 2020 році цей день припадає на 17 травня.
Традиція вшанування пам’яті померлих від СНІДу була започаткована в американському місті Сан-Франциско, тоді ж була запропонована й символіка антиснідового руху: червона стрічка, прикріплена до одягу.
CНІД залишається однією з основних проблем світової охорони здоров’я. Він географічно поширений усюди і на сьогодні офіційно зареєстрований майже в усіх країнах світу. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за останні 30 років вірус забрав понад 25 мільйонів людських життів. Найбільш ураженим регіоном є Африка, на південь від Сахари – тут майже кожен двадцятий дорослий житель має ВІЛ.
Американський актор Рок Хадсон, танцюрист Рудольф Нурієв, письменник Айзек Азімов, лідер групи “Queen” Фредді Мерк’юрі, французький філософ Мішель Фуко, супермодель Джіа Каранджі, олімпійський чемпіон з фігурного катання Ондреа Неліпа, та Джон Каррі, ізраїльська співачка Офру Хазу.. Цей список знаменистой, які стали жертвамид СНІДу можна продовжувати, і саме завдяки їм світ визнав таку проблему як ВІЛ. 
«Враховуючи чутки, що ходили в пресі останні два тижні, я хочу підтвердити: аналіз моєї крові показав присутність ВІЛ. У мене СНІД. Я вважав за потрібне тримати цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних і близьких. Однак прийшов час повідомити правду моїм друзям і шанувальникам у всьому світі. Я сподіваюся, що кожен приєднається до боротьби з цією жахливою хворобою », - заявив легендарний Фредді Мерк’юрі.
Наступного дня, 24 листопада, близько сьомої години вечора Фреді Мерк’юрі не стало. Він помер у своєму будинку в Лондоні від бронхопневмонії, яка розвинулася через ВІЛ-інфекцію та СНІД. Після того, як стало відомо про його смерть, тисячі людей прийшли до огорожі його будинку Garden Lodge, щоб покласти на доріжки букети квітів, листівки, листи і фотографії.
Фредді Меркьюрі, уроджений Фаррух Булсара, народився 5 вересня 1946 року в Стоун-Тауні, Занзібар. Батьки виховували Фарруха відповідно до парсійскої культури. У 1954 році батьки віддали сина в школу Святого Петра в Панчгані.
У перші роки навчання однокласники Фаррух придумали називати його Фредді. Фредді навчався добре, проявляючи великий інтерес до музики і творчості, він відмінно малював, співав у шкільному хорі і брав участь в шкільних постановках. На його здатності звернув увагу директор школи. За окрему плату він запропонував організувати курси гри на фортепіано для Фредді. Батьки погодилися. Фредді отримав можливість розвивати свій рідкісний талант.
У віці 12 років Фредді став учасником першої в своєму житті групи, яку він же і організував - "Непосиди". Група виступала на шкільних вечорах, танцях, різних заходах. Фредді брав участь в своїй групі в якості піаніста. Незабаром сім'я перебралася до Англії, де Фредді вступив до політехнічного коледжу.
Влітку 1969 року він закінчує навчання з заслуженим дипломом і вирішує серйозно зайнятися музикою. Однією з перших його англійських груп стало тріо IBEX. Наприкінці 1969-го року група розпалася. У квітні 1970 року його давній друг Стаффелл вирішив покинути групу SMILE, в яку неодноразово запрошував Фредді. Місце, що звільнилося вокаліста зайняв Фредді.
Він змінив назву групи на QUEEN, а своє прізвище - на Мерк’юри. Так почалася легендарна історія Queen, яка з успіхом виступала багато років.
Багато хто називає Фредді Мерк’юрі кращим співаком ХХ століття. Відомо, що діапазон музиканта становив чотири октави, шанувальники вважають, що Мерк’юрі міг взяти навіть п'ять октав. Басист "Queen" Джон Дікон згадує про Фредді Мерк’юрі, як про справжню легенду, і говорить про те, що своїм потужним голосом на високих нотах він навіть міг бити посуд.
Надзвичайний голос Фредді, завдяки якому він вважається найвидатнішим вокалістом британської поп-музики, став предметом наукових досліджень.
Цей голос є настільки унікальним, що група вчених зі Швеції, Австрії та Чехії взялася вивчати, як саме працювала горлянка Мерк’юрі.
За повідомленням наукового видання Logopedics Phoniatrics Vocology, вчені встановили, що природа наділила співака баритоном, хоча прославився він як тенор.
Дивовижні ноти, які до сьогодні зачаровують мільйони прихильників, Фредді брав завдяки спеціальній техніці, притаманній майстрам тувинського горлового співу, - вібрації не лише голосових, а й вентрикулярних складок. У поєднання зі швидким нерегулярним вібрато (зміна висоти, сили і тембру голосу) ця техніка й стала феноменом, який не можна переплутати ні з чим.
Багато пісень він написав для гурту сам: «Bohemian Rhapsody», «Seven Seas of Rhye», «Killer Queen», «Somebody to Love», «Good Old-Fashioned Lover Boy», «We Are the Champions», «Bicycle Race», «Don't Stop Me Now», «Crazy Little Thing Called Love» і «Play the Game» та інші.
Навіть в сумних  піснях, записаних Фредді під час хвороби, є якась стійкість і феноменальна любов до життя.
2003 року його посмертно ввели до Зали слави піснярів, а в 2005 році Британська академія піснярів, композиторів і авторів посмертно вшанувала його Нагородою Айвора Новелло за видатне зібрання пісень.
Найцікавішим аспектом у написанні пісень Мерк’юрі було широке коло жанрів, котрі він використовував. Зокрема, поміж інших стилів, туди входили рокабілі, прогресивний рок, геві-метал, госпел і диско. Як він пояснив в інтерв’ю 1986 року, «я ненавиджу робити те ж саме знову, і знову, і знову. Мені подобається бачити те, що зараз відбувається в музиці, кіно і театрі, і об’єднувати всі ці речі».
Так званий "герб Queen", який можна побачити на всіх ліцензованих продуктах гурту, - це також творіння Фредді Мерк’юрі.
Створити емблему, що насправді виглядає дуже "по-королівськи", допомогли співакові роки навчання в Ілінському коледжі мистецтв, який Мерк’юрі закінчив із дипломом дизайнера-графіка.
Основу герба склали символи знаків зодіаку усіх членів гурту Queen: два леви відображають астрологічні знаки Роджера Тейлора і Джона Дікона, Рак – Браяна Мея і дві феї – знак самого Фредді, Діви. Літера Q і корона символізують назву гурту, а фенікс є охоронцем усього цього творіння.
Під час зйомки відео до пісні "These Are The Days Of Our Lives" Мерк’юрі годинами накладали грим, аби приховати темні плями на обличчі і руках. Він був настільки слабкий, що зйомки кожного дубля розтягувалися на години, а щоб випити шампанського, йому доводилося тримати келих двома руками.

Кліп закінчується реплікою, яку Мерк’юрі промовляє із сумною посмішкою на обличчі: "Я попри все люблю вас". "У цьому відео він сказав своє "прощавайте", - сказав гітарист Queen Брайан Мей.

Немає коментарів:

Дописати коментар