середа, 15 квітня 2020 р.

"World art day" (Леонардо та Всесвітній день мистецтва)



Мистецтво породжує любов до навчання та творчості.
Мистецтво посилює фокус, покращує координацію рук і очей, а також допомагає навчити вирішувати проблеми.
Мистецтво підтримує емоційний інтелект і допомагає людям виражати складні почуття.
Мистецтво охоплює расові стереотипи та релігійні бар'єри та допомагає будувати громади.
Мистецтво формує самооцінку, підвищує мотивацію та покращує цілісне здоров’я.
Мистецтво пробуджує почуття і допомагає людям по-новому відчувати світ.

Багато людей насолоджуються мистецтвом як хобі. Інші заробляють на життя художником. Багато із відомих художників - модельєри, квіткові дизайнери та графіки. Менший відсоток художників є письменниками, аніматорами та архітекторами.
Невідомо, скільки художників у всьому світі. Деякі міста відомі своїм мистецтвом та культурою: Флоренція, Венеція, Рим, Лондон, Барселона, Мехіко, Париж, Відень та Єрусалим.

15 квітня - Всесвітній день мистецтва! Чому саме 15 квітня? Бо в цей день народився, без перебільшення, геніальний митець - Леонардо да Вінчі.
Леонардо да Вінчі – одна з найзагадковіших осіб в історії образотворчого мистецтва. Одні практично зараховують художника до лиця святих і пишуть йому хвалебні оди,інші, навпаки, вважають його таким, що богохулить, що продав душу дияволу. Але при цьому ніхто не сумнівається в геніальності великого італійця.
Видатний італійський художник, вчений, інженер і анатом, один із найвидатніших представників мистецтва і науки епохи Відродження, Леонардо да Вінчі народився у 1452 році у селищі Анкіано, біля міста Вінчі.
Окрім відомих усьому світу полотен і скульптур, Леонардо залишив після себе рукописи з багатьох областей знання. Він займався математикою, гідромеханікою, геологією і фізичною географією, метеорологією, хімією, астрономією, ботанікою, а також анатомією і фізіологією людини і тварин.
Незважаючи на те, що деякі шедеври Леонардо, наприклад “Джоконду”, знають усі, можна привести і маловідомі факти його життя і творчості. Наприклад, що матір’ю Леонардо була проста селянка, він отримав домашню освіту, віртуозно грав на лірі, першим пояснив, чому небо синє, а місяць такий яскравий, був амбідекстром і страждав дислексією.
1. Леонардо народився у родині багатого нотаріуса і землевласника П’єро да Вінчі, його матір’ю була проста селянка Катерина. Він одержав непогану домашню освіту, однак йому не вистачало систематичних занять грецькою і латиною.
2. Він віртуозно грав на лірі. Коли у суді Мілана розглядалася справа Леонардо, він фігурував там саме як музикант, а не як художник чи винахідник.
3. За однією з теорій, Мона Ліза посміхається від усвідомлення своєї таємної для усіх вагітності.
4. За іншою версією, Джоконду розважали музиканти і клоуни у той час, як вона позувала художнику.
5. Є ще одна теорія, відповідно до якої, “Мона Ліза” – це автопортрет Леонардо.
6. Леонардо, по всій видимості, не залишив жодного автопортрету, який би міг йому бути однозначно приписаний. Учені засумнівалися у тому, що знаменитий автопортрет сангіною Леонардо (традиційно датується 1512-1515 роками), що зображує його у старості, є справжнім. Вважають, що, можливо, це лише етюд голови апостола для “Таємної вечері”. Сумніви у тому, що це автопортрет художника, висловлювалися з XIX століття, останнім їх нещодавно висловив один з найбільших фахівців по Леонардо, професор П’єтро Марані.
7. Вчені Амстердамського університету і фахівці зі США, вивчивши загадкову посмішку Джоконди за допомогою нової комп’ютерної програми, розгадали її склад: за їхніми даними, вона містить 83% щастя, 9% зневаги, 6% страху і 2% злості.
8. У 1994 році Білл Гейтс придбав за 30 млн доларів Codex Leicester – зібрання робіт Леонардо да Вінчі. З 2003 року воно демонструється у Музеї Мистецтв Сієтла.
9. Леонардо любив воду: він розробив інструкції з підводних занурень, винайшов і описав прилад для підводного занурення, дихальний апарат для підводного плавання. Усі ці винаходи Леонардо лягли в основу сучасного підводного спорядження.
10. Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі “Про живопис” він писав: “Синява неба утворюється завдяки товщі освітлених часток повітря, яка розташована між Землею і чорнотою, що знаходиться вгорі”.
11. Спостереження за Місяцем у фазі зростаючого півмісяця привели Леонардо до одного з важливих наукових відкриттів – дослідник встановив, що сонячне світло відбивається від Землі і повертається до Місяця у вигляді вторинного підсвічування.
12. Леонардо був амбідекстром – він в однаковій мірі добре володів правою і лівою руками. Він страждав дислексією (порушенням здатності читати) – цю недугу, яку ще називають “словесною сліпотою”, пов’язують зі зниженою активністю мозку у визначеній зоні лівої півкулі. Як відомо, Леонардо писав дзеркальним способом.
13. Нещодавно Лувр витратив 5,5 млн доларів, щоб перевезти знаменитий шедевр художника “Джоконду” із загального у спеціально обладнаний для неї зал. Для “Джоконди” відвели дві третини залу, що займає загальну площу 840 квадратних метрів. Величезне приміщення перебудували під галерею, на дальній стіні якої тепер висить знаменитий витвір Леонардо. Перебудова, що здійснювалась за проектом перуанського архітектора Лорензо Пікераса, тривала близько чотирьох років.
14. У серпні 2003 року полотно великого Леонардо да Вінчі вартістю 50 млн доларів “Мадонна з веретеном” було викрадено із замку Друмланриг у Шотландії. Шедевр зник із будинку одного з найбагатших землевласників Шотландії, герцога Бакклью. У листопаді 2011 року ФБР оприлюднило список 10 найгучніших злочинів у сфері мистецтва, у числі яких було і це пограбування.
15. Леонардо залишив проекти підводного човна, повітряного гвинта, танка, ткацького верстата, шарикопідшипника і літаючих машин.
16. У грудні 2000 року британський парашутист Адріан Ніколас у Південній Африці спустився з висоти 3 тис. метрів з повітряної кулі на парашуті, зробленому за ескізом Леонардо да Вінчі.
17. Леонардо першим із живописців почав розчленовувати трупи, щоб зрозуміти розташування і будову м’язів.
18. Займаючись будівництвом каналів, Леонардо да Вінчі зробив спостереження, що потім ввійшло у геологію під його ім’ям як теоретичний принцип розпізнавання часу утворення земних шарів. Він прийшов до висновку, що Земля набагато старша, ніж вважалося по Біблії.
19. Вважається, що да Вінчі був вегетаріанцем ( Андреа Корсан в листі до Джуліано ді Лоренцо Медічі порівнює Леонардо з одним індусом , який не їв м'яса). Часто приписувана да Вінчі фраза «Якщо людина прагне до свободи, чому він птахів і звірів тримає в клітинах? .. людина воістину цар звірів, адже він жорстоко винищує їх.Ми живемо, і забиваючи інших. Ми ходячі цвинтарі! Ще в ранньому віці я відмовився від м'яса» взята з англійського перекладу роману Дмитра Мережковського «Воскреслі боги. Леонардо да Вінчі».
20. У числі захоплень Леонардо були навіть кулінарія та мистецтво сервіровки. У Мілані протягом 13-ти років він був розпорядником придворних бенкетів. Він винайшов кілька кулінарних пристосувань, що полегшують працю кухарів. Оригінальне блюдо «від Леонардо» - тонко нарізане тушковане м'ясо, з укладеними зверху овочами, - користувалося великою популярністю на придворних бенкетах.
Пропонуємо ознайомитись і з цікавими фактами про найзагадковішу картину Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря”... Сама назва знаменитої роботи Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря” несе в собі сакральне значення. Дійсно, багато полотен Леонардо овіяні ореолом загадковості. У “Таємній вечері”, як і у багатьох інших роботах художника, простежується багато символізму і прихованих послань. Нещодавно була завершена реставрація легендарного творіння. Завдяки цьому вдалося дізнатися немало цікавих фактів, пов’язаних з історією картини. Сенс її досі не цілком зрозумілий. З приводу прихованого посилання “Таємної вечері” народжуються усі нові припущення.
Насилу віриться, але монументальний розпис “Таємна вечеря” був зроблений в 1495 році за замовленням міланського герцога Людовика Сфорца. Попри те, що правитель славився своєю розпусною вдачею, у нього була дуже скромна і благочестива дружина Беатриче, яку він, варто відмітити, дуже поважав і шанував. Але, на жаль, істинна сила його любові проявилася лише тоді, коли його дружина раптово померла. Скорбота герцога була така велика, що він 15 днів не виходив з власних покоїв, а коли вийшов, то насамперед замовив Леонардо да Вінчі фреску, про яку колись просила його покійна дружина, і назавжди поставив точку у своєму розгульному способі життя.
Своє унікальне творіння художник завершив в 1498 році. Розміри розпису склали 880 на 460 сантиметрів. Краще всього “Таємну вечерю” можна розглянути, якщо відійти на 9 метрів убік і підвестися на 3,5 метри вгору. Створюючи картину, Леонардо користувався яєчною темперою, що, згодом, зіграло з фрескою злий жарт. Полотно почало руйнуваться всього через 20 років після створення.
Знаменита фреска розташована на одній із стін церкви Санта-Марія-делле-Граціє в Мілані. Якщо вірити мистецтвознавцям, художник спеціально зображував на картині такий самий стіл і посуд, якими користувалися на той момент в церкві. За допомогою цього нехитрого прийому він намагався показати, що Ісус та Іуда (Добро і Зло) знаходяться набагато ближче, ніж ми думаємо.
Особи апостолів, зображених на полотні, неодноразово ставали предметом суперечок. Судячи з написів на репродукції полотна, що зберігається в Лугано, це (зліва направо) Варфоломей, Яків-молодший, Андрій, Іуда, Петро, Іоанн, Хома, Яків-старший, Філіп, Матвій, Фаддей і Симон Зелот.
Багато істориків вважають, що на розписі зображена євхаристія (причащання), оскільки Ісус Христос обома руками вказує на стіл з вином і хлібом. Правда, існує і альтернативна версія. Про неї піде мова нижче.
Багато хто ще з шкільного курсу знає історію про те, що складніше за все да Вінчі далися образи Ісуса і Іуди. Спочатку художник планував зробити їх втіленням добра і зла, і довго не міг знайти людей, які б послужили моделями для створення його шедевра.
Одного разу італієць під час служби в церкві побачив в хорі юнака, настільки натхненного і чистого, що не залишалося сумнівів: ось воно – втілення Ісуса для його “Таємної вечері”.
Останнім персонажем, прототип якого художнику все не вдавалося знайти, був Іуда. Да Вінчі годинами тинявся вузькими італійськими вуличками у пошуках відповідної моделі. І ось через 3 роки художник знайшов те, що шукав. У канаві валявся п’яничка, який вже давно знаходився на краю соціуму. Художник наказав привести п’яницю в його майстерню. Чоловік практично не тримався на ногах і слабо розумів, куди він взагалі потрапив.
Після того, як образ Іуди був завершений, п’яниця підійшов до картини і признався, що десь вже її раніше бачив. На подив автора чоловік відповів, що три роки тому він був зовсім іншою людиною – співав в церковному хорі і вів праведний спосіб життя. Саме тоді до нього підійшов якийсь художник з пропозицією написати з нього Христа.
Так, згідно припущень істориків, для образів Ісуса та Іуди позувала одна і та ж людина в різні періоди свого життя. Цей факт служить метафорою, показуючи, що добро і зло йдуть рука в руку і між ними дуже тонка грань.
Самою спірною вважається думка про те, що праворуч від Ісуса Христа сидить зовсім не чоловік, а ніхто інший, як Марія Магдалина. Її місце розташування вказує на те, що вона була законною дружиною Ісуса. З силуетів Марії Магдалини і Ісуса утворюється буква М. Нібито вона означає слово matrimonio, яке переводиться як “шлюб”.
На думку деяких учених, незвичайне розташування учнів на полотні не випадкове. Мовляв, Леонардо да Вінчі розмістив людей по знаках зодіаку. Згідно з цією легендою, Ісус був Козерогом, а його вірна Марія Магдалина – Дівою.
Не можна не згадати той факт, що під час Другої світової війни в результаті попадання снаряда у будівлю церкви було зруйновано практично все, окрім стіни, на якій зображена фреска.
А до цього в 1566 році місцеві ченці виконали в стіні із зображенням “Таємної вечері” двері, які “відрізували” ноги персонажам фрески. Трохи пізніше над головою Спасителя повісили міланський герб. А у кінці ХVII століття з трапезної і зовсім зробили стайню.
Не менш цікаві роздуми людей мистецтва про їжу, зображену на столі. Приміром, біля Іуди Леонардо намалював перевернену сільницю (яка у всі часи вважалася поганою прикметою), а також порожню тарілку.
Існує припущення, що сидячий до Христа спиною апостол Фадей – це насправді автопортрет самого да Вінчі. І, враховуючи вдачу художника і його атеїстичні погляди, ця гіпотеза більш ніж вірогідна.

Цікаві думки видатного вченого, мислителя та митця у день його народження:
“Хто не карає зла, той сприяє йому”
“Хто в страху живе, той і гине від страху”
“Хто не цінує життя, той не заслуговує на нього”
“Залізо іржавіє, не знаходячи собі застосування, стояча вода гниє або на холоді замерзає, а розум людини, не знаходячи собі застосування, чахне”
“Краще померти, ніж бути в неволі”
“Противник, який розкриває ваші помилки, набагато корисніший, ніж друг, який приховує їх”
“Хто може йти до джерела, не повинен йти до глека”
“Ображаючи іншого, ти не дбаєш про самого себе”
“Будь-яку перешкоду треба долати завзятістю”
“Жалюгідний той учень, який не перевершує свого вчителя”
“Ніщо не можна ані любити, ані ненавидіти, перш ніж не маєш про це ясного уявлення”
“Устриці повністю розкривають раковини в повний місяць; краб, бачачи устрицю, кидає всередину її камінчик або водорість, так що устриця не може знову зімкнутися і стає здобиччю краба. Така доля тих, хто занадто багато відкриває рот і тим самим віддає себе на милість слухача”
“Там, де бракує розумних доводів, їх замінює крик”
“Ніщо так не зміцнює авторитет, як мовчання”
“Той, хто йде за ким-небудь, ніколи не прийде першим”
“Хто сперечається, посилаючись на авторитет, той застосовує не свій розум, а скоріше пам'ять”

Немає коментарів:

Дописати коментар